Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

17 Kasım 2016 Perşembe

Whiskey Tango Foxtrot (2016)


Director / Yönetmen:
Glenn Ficarra
John Requa

Screenplay / Senaryo:
Robert Carlock

Novel / Kitap:
Kim Barker (from “The Taliban Shuffle: Strange Days in Afghanistan and Pakistan”)

Cast / Kadro:
Tina Fey
Margot Robbie
Martin Freeman
Alfred Molina
                                                            Christopher Abbott
                                                            Billy Bob Thornton
                                                            Nicholas Braun
                                                            Stephen Peacocke
                                                            Sheila Vand
                                                            Josh Charles
                                                            Cherry Jones

Subject / Konu:
Amerika, Irak operasyonuna başlayınca medyanın ilgisi de Irak’a kayar ve Afganistan’daki gazeteci ve savaş muhabirleri Irak’a gönderilir. Afganistan’da oluşan boşluğun Amerika’daki savaş muhabirliği tecrübesi olmayan kişiler ile giderilmesine karar verilince piyango Kim’e vurur. 2003 yılında Afganistan’a gönderilir.
İlk günlerinde Amerikan askerleriyle araçtayken saldırıya uğrarlar ve çatışma çıkar. Bu çatışmayı görüntüleyip başarılı bir haber yapar.
Önemli bir röportaj şansı yakaladığı için erkek arkadaşıyla görüşebilmek için New York’a gitmekten vazgeçer. Sonrasında internet üzerinden görüntülü görüştüğü erkek arkadaşının kendisini aldattığını farkına varır ve ondan ayrılır.
İlk başlarda mesafeli davrandığı İskoç Iain’la birlikte olmaya başlar. İlgi çekici haber yapamadıkça gerilir ve kanal politikasının değişmesi nedeniyle de Afganistan’la ilgili daha az haber yapılmasına karar verilir. Kim bu karara itiraz edip gerekli görüşmeler yapmak üzere New York’a gider ve arkadaşı Tanya’nın arkasından iş çevirip yerine geçtiğini öğrenir.
Glasgow’a Iain’la buluşmak üzere uçan Kim, uçağı indiğinde Iain’ın Afganistan’da bindiği otobüsün pusuya düşürüldüğünü ve kayıp olduğunu öğrenir. Afganistan’a döner ve Iain’ın kurtarılabilmesi için bütün bağlantılarını kullanır. Iain, askeri operasyonla kurtarılırken operasyon kamerayla kaydedilir ve önemli bir haber olur.
Iain’ın başına gelenleri kendisinden habersizce iş yapmaya kalkışırken gerçekleştiğini öğrenen Kim, Iain’ı ae geride bırakıp başarılı haberinin ardından ülkesine döner.

Comment / Yorum:
Filmin çekimleri ağırlıklı olarak New Mexico ve Fas’ta gerçekleştirildi. Yaklaşık 35.000.000 dolara mal olan film, Amerika genelinde 23.049.575 dolar hasılat elde etti. Senaryosu Kim Barker’ın The Taliban Shuffle: Strange Days in Afghanistan and Pakistan isimli kitabından Robert Carlock tarafından uyarlanan film, Glenn Ficarra ve John Requa tarafından yönetildi. Carlock, filmin başrolünü üstlenmesinin yanında aynı zamanda filmin yapımcılarından biri de olan Tina Fey’in “30 Rock” isimli dizisinde de senaristlik yapmıştı.
Nato fonetik alfabesinde filme adını veren Whiskey Tango Foxtrot kelimelerinin baş harfleri ile WTF yani What The Fuck denmekte ve sorunlu bir durum belirtilmektedir. Bu özellikle askeri alanda kullanılan bir terimdir. Film, Tina Fey’in gazi savaş muhabiri olan babası Donald H. Fey’in anısına adandı.
Başrolde Tina Fey’in olduğunu görüp bir komedi filmi bekleyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Whiskey Tango Foxtrot, her ne kadar komedi filmi gibi başlasa da savaş komedisine dönüşen biyografik bir drama. Filmin kaliteli bir oyuncu kadrosu var. Tina Fey ve Martin Freeman başarılı bir ikili olmuşlar.
Hollywood’un yıldızı parlayan isimlerinden Margot Robbie ve tecrübeli aktör Billy Bob Thornton’ın katkıları da gayet iyi. Alfred Molina ve Christopher Abbott’a ise ayrı bir parantez açmak lazım. Filmde Afgan karakterleri canlandıran aktörler, rollerini karikatürize etmeyip dengeli performanslar sergilemişler.
Whiskey Tango Foxtrot, salt komedi izlemek beklentisinde olan seyircileri memnun etmeyecektir. Bununla beraber komedi öğeleri de içeren eli yüzü düzgün bir drama izlemek isteyen seyirciler için ise sıkılmadan seyredebilecekleri hoş bir film kendilerini beklemekte.

Imdb note: 6.6                             My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder