Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Ocak 2011 Salı

Scent of a Woman / Kadın Kokusu (1992)

Director / Yönetmen:

Martin Brest

Screenplay / Senaryo:

Bo Goldman

Novel / Kitap :

Giovanni Arpino ( from "Il Buio E Il Miele")

Cast / Kadro :

Al Pacino
Chris O'Donnell
James Rebhorn
Gabrielle Anwar
Philip Seymour Hoffman

Subject / Konu :

Charlie, önemli bir kolejde bursla okuyan başarılı bir öğrencidir. Maddi sıkıntılar yaşadığı için geçici işlere göz gezdirir ve içlerinden basit gibi görünen; yaşlı ve kör bir adama birkaç günlüğüne bakıcılık yapma işini seçer. Ancak Charlie, birkaç günlüğüne bakıcılığını üstlendiği Emekli Yarbay Frank Slade'le zaman zaman komik, zaman zaman neşeli ve zaman zaman duygu yüklü inanılmaz bir haftasonu yolculuğuna yelken açar.
Frank, oldukça huysuz, sert ve kibirlidir. Artık yaşamına son vermesi gerektiğini düşünen Frank, bu yolculuğa çıkmadan önce herşeyi planlamıştır; kiralık limuzinle gidilmesi gereken yerlere gitmek, lüks bir restoranda yemek yemek ve şarap içmek, bir kadınla beraber olmak ve en sonunda da 45'liğiyle intihar etmek.
Ama Frank'in planlarında, kendisine eşlik eden Charlie yüzünden bazı değişiklikler olur. Planlara güzel ve genç bir kadınla tango yapmak, Ferrari'ye binmek gibi sıradışı olaylar dahil olur.
Planlarının sonuna geldiğinde; hayatından vazgeçmeye hazır olan Frank, Charlie sayesinde daha hayatta severek yapılabilecek bir sürü şey olduğunu farkına varır. Charlie ise birkaç gün önce hiç tanımadığı bir adamın, en yakın dostu olabileceğini ve onu bir baba gibi kollayabileceğini öğrenir.

Comment / Yorum :

Al Pacino'ya sahip olduğu tek Oscar'ının yanı sıra Altın Küre'de kazandıran, aslında yeniden çevrim olan bir roman uyarlaması.
Chris O'Donnell ve Philip Seymour Hoffman'ı "tıfıl" halleriyle izliyoruz. Al Pacino ise; kör, inatçı ve sürekli gelgitleri olan "Frank Slade" rolüyle bir oyunculuk resitali sergiliyor ve defalarca aday olup alamadığı Oscar heykelciğini bu defa kazanıyor.
Yönetmen Martin Brest'in en başarılı işi olduğu gönül rahatlığıyla söylenebilir. En iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo dallarında da Oscar'a aday olan film, bu adaylıklardan eli boş dönse de; Altın Küre'de "En iyi film", "En iyi erkek oyuncu" ve "En iyi senaryo" dallarında ödül kazanmayı başardı.
Film, hiçbir zaman Al Pacino'nun diğer önemli filmleri kadar popüler olmadı. Hikaye, oyunculuk performansı, müzik ve ustaca yansıtılmış içiçe geçen karamsarlık, neşe ve çılgınlık anları; filmi bir başyapıt haline getiriyor.

Imdb note : 7.8                          My note : 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder