Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

20 Aralık 2019 Cuma

The Irishman (2019)


Director / Yönetmen:
Martin Scorsese
Screenplay / Senaryo:
Steven Zaillian
Novel / Kitap:
Charles Brandt (from “I Heard You Paint Houses”)
Cast / Kadro:
Robert De Niro
Al Pacino
Joe Pesci
Harvey Keitel
Ray Romano
Bobby Cannavale
Anna Paquin
Stephen Graham
Jack Huston
                                                                  Jesse Plemons
                                                                  Domenick Lombardozzi

Subject / Konu:
Kamyon şoförlüğü yapan Frank Sheeran’ın hayatı Russell Bufalino’yla tanıştıktan sonra bambaşka bir hal alır. Küçük işlerle giriş yaptığı suç dünyasında güvenilir bir adam olduğunu gösterdiğinde yükselişi başlar.
Hayatının dönüm noktası ise yolunun Amerika’nın en büyük sendikası olan Kamyoncular Sendikası başkanı Jimmy Hoffa’yla kesişmesiyle olur. Hırslı ve inatçı bir adam olan Jimmy için çalışırken birçok zorlukla karşılaşır. Sabırlı ve temkinli hareket ederek Jimmy’nin mutlak güvenini kazanır ve onun sağ kolu durumuna gelir.
Sert güç mücadeleleri yaşanırken geri adım atmak nedir bilmeyen Jimmy, birçok güç odağının düşmanlığını kazanır. Aldığı ceza ve hapis yattığı süreç de onu inadından bir türlü vazgeçirmez.
Olayların akışına yön vermesi istenen Russell, Frank’i son derece zorlu bir görevle baş başa bırakır…

Comment / Yorum:
Charles Brandt’ın Frank Sheeran ve Jimmy Hoffa’yı merkezine alan kitabı “I Heard You Paint Houses” için sinemaya uyarlanması oldukça zor yorumları yapılıyordu.
Martin Scorsese olayın içerisine dahil olduğunda ise nasıl çekilebilir soruları sorulmaya başlandı. Zira kitap bir filme sığdırılamayacak kadar kapsamlıydı ve birden çok dönemi işliyordu. Üstüne üstlük, gerçek bir olayı ve karakterleri işlemesi nedeniyle de belli noktalarda hassas hareket edilmesi gerekiyordu.
Martin Scorsese ve Robert De Niro’nun uzun yıllar önce çekmeyi kafalarına koydukları film, 159.000.000 dolar gibi dev bir bütçeyle 106 gün gibi son derece uzun bir sürede çekildi. 3 saat 29 dakika uzunluğundaki film, Scorsese’nin en uzun filmi oldu.
2010 yılında oyunculuktan emekli olan ve filmde Russell Bufalino rolünü oynaması için gelen teklifi reddeden Joe Pesci, sonunda ikna edildi ve 9 yıl aradan sonra bir filmde rol aldı.
Sinemanın iki yaşayan efsanesi Martin Scorsese ve Al Pacino, The Irishman’le ilk kez bir araya geldi. Robert De Niro ve Al Pacino’yu 4. kez, Robert De Niro ve Joe Pesci’yi 7. kez sinemada buluşturan yapım, Al Pacino ve Joe Pesci’nin ise birlikte rol aldıkları ilk film oldu.
Scorsese’nin yapımcılığını üstlendiği ve ilk bölümünü yönettiği Boardwalk Empire dizisinde rol alan tam 10 oyuncu, The Irishman’de rol aldı.
İnce elenip sık dokunarak hazırlanan yapım, sadece 2019 yılının değil, tüm zamanların en iyi suç filmlerinden biri olarak gösteriliyor. 5 dalda Altın Küre adayı olan film, birçok dalda Oscar’ın en büyük favorisi durumunda.
Altın Küre yarışında aday gösterilmeyen Robert De Niro, Oscar yarışında da şanslı görünmüyor. Son yılların en çetin yarışının yaşanacağı yardımcı erkek oyuncu kategorisinde ise hem Al Pacino hem de Joe Pesci aday durumunda. Mükemmel performanslara imza atan ikiliden birinin Oscar kazanması sürpriz olmayacak.
The Irishman, kusursuz senaryosu, usta yönetimi ve dev isimleri bir araya getiren oyuncu kadrosuyla uzun yılların bekleyişine değmiş dedirten bir yapım.

Imdb note: 8.2                             My note: 9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder