Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Kasım 2017 Cuma

The Dark Tower / Kara Kule (2017)

Director:
Nicolaj Arcel

Screenplay / Senaryo:
Akiva Goldsman
Jeff Pinkner
Anders Thomas Jensen
Nikolaj Arcel

Novel / Kitap:
Stephen King (from “The Dark Tower”)

Cast / Kadro:
Idris Elba
Matthew McConaughey
Tom Taylor
Claudia Kim
                                                                 Fran Kranz
                                                                 Abbey Lee
                                                                 Katheryn Winnick
                                                                 Jackie Earle Haley
                                                                 Dennis Haysbert
                                                                 Nicholas Pauling

Subject / Konu:
Gördüğü rüyaların ardından çeşitli çizimler yapan ve başka bir boyuttaki Kara Kule’ye dair görüleri olan Jake, psikolojik sorunları olduğu gerekçesiyle bir kliniğe kapatılmak istenir. Peşindeki kişilerden kurtulup rüyasında gördüğü binayı bulur. Bu binada boyut değiştirir.
Rüyalarında sıkı sık karşılaştığı silahşör Roland ile yolları kesişir ve Kara Kule’yi yıkıp evren dışındaki yaratıkların istilasını sağlamak isteyen, özel güçleri olan Walter’ın peşine düşerler. Roland, babasını öldüren Walter’ı yakalayıp öldürmek istemektedir. Walter’ın sihri Roland üzerinde etki etmemektedir. Walter’da dünyaya gidip Jake’in hakkında bilgi toplar.
Kahin Arra’dan Walter’ın kendilerine 6 ay uzaklıkta olduğunu öğrenen Roland ve Jake, dünyaya  gidebilmek için bir geçitten geçerler. Walter peşlerindedir. Jake evine gittiğinde annesinin Walter tarafından öldürüldüğünü öğrenir.
Jake’i yakalayan Walter onu Kara Kule’yi yıkması için kullanır. Roland ise Jake’i kurtarmaya çalışır. Jake karşı koymayı başarırı. Bu esnada Walter ve Roland karşı karşıya gelirler. Roland, Walter’ı öldürür. Dünyada kimsesi kalmayan Jake, Roland’la birlikte gitmeye karar verir.

Comment / Yorum:
Filmi ilk olarak J. J. Abrams’ın yönetmesi bekleniyordu. Ardından Ron Howard’ın adı geçti. Nihayetinde ise yönetmen koltuğuna daha ziyade senaristliği ile tanınan Danimarkalı yönetmen Nikolaj Arcel oturdu. Filmin çekimleri Amerika’da New York ve California’da, Güney Afrika’da Cape Town’da gerçekleştirildi. Yaklaşık 60.000.000 dolara mal olan film, dünya genelinde 71.873.047 dolar hasılat elde etti.
Stephen King’in aynı adlı romanından Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen ve Nikolaj Arcel tarafından uyarlanan film, devam filmine işaret ederek bitiyor.  Ancak görünen o ki gişede beklenen rakamlar yakalanamayınca bir devam filmi yerine yine Idris Elba’nın başrolünde olacağı televizyon dizisi ile seri devam ettirilecek.
Roland rolü için Idris Elba’dan önce düşünülen aktörler Christian Bale, Daniel Craig, Javier Bardem, Mads Mikkelsen ve Vigggo Mortensenn’di. Walter rolü için ise Tom Hardy’nin ismi geçmişti. Ancak rol Matthew McConaughey’ye gitti.
Filmin temel klişeleri, sorunlu, kendisine inanılmayan ve üstün yetenekleri olan çocuk karakter ve süper kahraman ile düşmanı savaşına dönen Roland ve Walter karşılaşması. Her ne kadar filmin aksiyon dozajı yerinde olsa da, kolaylıkla tahimin edilebilen senaryosu sıradanlığa neden oluyor. Dolayısıyla karşımıza vasat bir Stephen King uyarlaması çıkıyor.

Imdb note: 5.8                             My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder