Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Aralık 2016 Pazar

Wilde Salome (2011)

Director / Yönetmen:
Al Pacino

Screenplay / Senaryo:
Al Pacino

Play / Oyun:
Oscar Wilde (from “Salome”)

Cast / Kadro:
Jessica Chastain
Al Pacino
Kevin Anderson
Roxanne Hart
Etselle Parsons
Joe Roseto
Rocky Abou – Sakher
                                                              Caia Coley
                                                              Richard Cox
                                                              Jack Huston

Subject / Konu:
Al Pacino, bir saplantının hikayesi olan Oscar Wilde’ın Salome isimli oyununu sıra dışı bir şekilde sahnelemeye ve bu sahnelemeden teatral bir sinema uyarlaması yapmak için kolları sıvar. Kendisine 5 günlük bir zaman verilmesi sıkıntı yaşamasına neden olur.
Herodias’ın kızı Bakire prenses Salome, kendisinde gözü olan üvey babası Kral Herod’un çarpık davetine katılmak istemediğinden terasa çıkar. Burada Herod’un öldürmeye korktuğu için bir kuyuya attırdığı vaftizci John’un sesini duyar ve gönlünü ona kaptırır. O sırada genç Yüzbaşı Salome’yi görüp aşık olur. Salome, Yüzbaşıya John’un esir edildiği kuyunun kapağını açtırır ve onu görür. Salome, john u dudaklarından öpmek isterken Yüzbaşı intihar eder. John, Salome’ye lanetli olduğunu söyler ve onu reddeder.
Al Pacino, Oscar Wilde’ın memleketi İrlanda ya gider. Wilde ve vaftizci John’a dair bilgi alır. Sonra Londra’ya gider. Wilde’ın evini ziyaret eder. Torunu ile görüşür.
Sosyetede hızla yükselen, yazdıklarıyla insanları büyüleyen ve sosyalizm, komünizm ve anarşizm gibi akımlara dair de yazan Oscar Wilde, eş cinsel ilişkisi yüzünden mahkum edilmeye çalışılır. Türlü dalaverelerle ceza alması sağlanır ve 2 yıl kürek cezasına mahkum edilir.
İlk oyun Los Angeles’ta sahnelenir ve beğeni kazanır.
Oscar Wilde cezasını çekip serbest kaldıktan sonra kendisine ihanet eden ve bir kez olsun onu ziyaret etmeyen eş cinsel aşkı Bosie’yi görebilmek için İtalya’ya gider. Daha sonra ölene dek kalacağı Paris’teki otele yerleşir. Wilde, hapisteyken kaptığı ve tedavi edilmeyen enfeksiyon yüzünden 46 yaşındayken ölür.
Herod, Salome’ye kendisi için dans ederse, ne dilerse gerçekleştireceğine dair yemin eder. Salome annesinin itirazlarına rağmen Herod için çıplak şekilde dans eder. Dansın ardından bir gümüş tepsi ve tepsinin içinde de John’un başını ister.
5 gün içersinde oyunu çekmeye zorlanması Al Pacino yu oldukça zorlar ve gerer. Çekimler için 2 gün daha ek süre alır.
Kral Herod, Salome’ye isteğinden vazgeçmesi için cezp edici teklifler, hazineler sunar. Ancak Salome isteğinden bir türlü vazgeçmez. Sözünü tutan Herod, John’un başının kesilmesine razı olur. Salome, John’un gümüş tepside getirilen başını alır ve diriyken öpemediği dudakları öper. Herod gördüklerinin ardından Salome’nin öldürülmesini emreder.
Salome’nin ilk kaba kurgusu tamamlanır. Kurguyu seyreden Pacino ekibine işlerinin bitmediğini ve çöle dönmeleri gerektiğini söyler…

Comment / Yorum:
Yaklaşık 5.500.000 dolara mal olan ve belgesel özelliği de taşıyan Wilde Salome’nin ilk gösterimi 2011 yılında Venedik Film Festivali’nde yapıldı. Film festivalden  “Queer Lion” ödülüyle döndü. Filmin seyirciyle buluşması ise 2014 yılında gerçekleşti. Bunun nedeni belgeselin içeriğinde yer alan, çekimleri gerçekleştirilen ve 2013 yılında seyirciyle buluşan Salome isimli filmi önce yayınlamak olsa gerek.
Filmde Salome oyununun yanında Oscar Wilde’ın yaşamına da yolculuk yapılmakta. Daha önce tiyatroda 3 kez Kral Herod rolünü oynamış Al Pacino, senarist ve yönetmen olarak da yarı kurgu, yarı belgesel Wilde Salome’de yer alıyor. Pacino’nun ve Jessica Chastain’in oyunculuk performanslarının ön planda olduğu söylenebilir.
Wilde Salome, bir film ya da bir filmin yapım belgeseli olarak nitelendirilmemeli. Filmi Oscar Wilde’ın hayatına sansasyonel oyunu Salome ile yarı kurgu, yarı belgesel şekilde bir yolculuk olarak değerlendirmek daha yerinde olacaktır. 

Imdb note: 6.8                             My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder