Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

8 Ocak 2014 Çarşamba

The Bride of Frankenstein / Frankeştayn'ın Nişanlısı (1935)

Director / Yönetmen:
James Whale

Screenplay / Senaryo:
William Hurlbut

Original Story / Orijinal Hikaye:
Mary Shelley

Cast / Kadro:
Boris Karloff
Colin Clive
Valerie Hobson
Elsa Lanchester
O. P. Heggie
Una O’Connor
Ernest Thesiger
                                                                   Gavin Gordon
                                                                   Douglas Walton
                                                                   E. E. Clive
                                                                   Lucien Prival
                                                                   Dwight Frye
                                                                   Reginald Barlow
                                                                   Mary Gordon
                                                                   Ann Darling
                                                                   Ted Billings

Subject / Konu:
Fırtınalı bir gecede Shelley, Mary ve Lord Byron şatoda sohbet etmektedirler. Frankenstein romanının yazarı olan Mary, aslında hikayenin bitmediğini söyleyip hikayeyi kaldığı yerden anlatmaya başlar.
Doktor Henry Frankenstein’ın canavarı büyük bir fırında yakılır. İnsanların öldüğünü düşündüğü canavar, ateşler arasından çıkmayı başarır. Bir diğer öldüğü düşünülen Henry’de evine götürülür. Ancak Henry, evine getirildiğinde kendisine gelir.
Bir gece yarısı Henry’nin evine gelen doktor Pretorious, ölmüş yaratıklardan yeni yaşamlar elde etmeyi başardığını söyleyip Henry’ye birlikte çalışmayı teklif eder. Pretorious’un evine giderler. Henry’ye yarattığı minik insanları gösteren Pretorious, birlikte gerçek boyutlarda bir kadın yaratmayı önerir.
Kasabalılar, ormanda olduğu tespit edilen ve kolundan vurulan Henry’nin canavarının peşine düşerler. Canavar yakalanır ve zindana kapatılır. Ancak canavar, bağlandığı zincirleri koparıp zindandan kaçmayı başarır. Kör bir adamın dağ başındaki kulübesine sığınan canavar, hiç kimseden görmediği sevgi ve şefkati kör adamdan bulur.
Kör adam, canavarı besler ve ona konuşmayı öğretir. Kulübeye gelen 2 adam, canavarı görünce üzerine saldırırlar. Kör adam araya girmeye çalışır. Kulübede yangın çıkar. Canavar, bir mezarlığa gider. Gelenlerin olduğunu duyunca gizlenir. Mezara adamlarıyla gelen Pretorious, bir kadın cesedi seçer ve adamlarını gönderir. Pretorious, ortaya çıkan canavar ile Henry’nin evine gider. Pretorious’un amacı, bir yolculuğa hazırlanan Henry’yi canavar yardımıyla dişi bir canavar yaratmaya ikna etmektir.
Canavar, Henry’nin karısı Elizabeth’i odasından kaçırıp gider. Pretorious, Henry’ye karısını tekrar görebilmesi için dediklerini yapmasını söyler. Pretorious ve Henry dişi canavar yaratmak için birlikte çalışmaya başlarlar. Yapay beyin ve yeni öldürülmüş bir kadının kalbi yerleştirilen ceset, fırtınalı bir gecede kuleye çıkartılır. Hazırlanan kozmik vericiye yıldırım isabet ettikten sonra ceset, aşağıya indirilir. Pretorious ve Henry’nin dişi canavarı canlanır. Dişi canavar, Henry’nin yarattığı erkek canavardan korkar. Canavar bunun üzerine Henry’nin Elizabeth’le gitmesine izin verir ve kendilerini yok edecek mekanizmayı harekete geçirir. Pretorious, canavar ve dişi canavar, infilak eden kuleyle birlikte yok olurlar.

Comment / Yorum:
Yönetmen James Whale, 1935 yılında çok ses getiren 1931 yapımı korku klasiği “Frankenstein / Frankeştayn” filminin devam niteliğindeki “The Bride of Frankenstein / Frankeştayn’ın Nişanlısı” filmini yönetir. Filmin senaryosunu Mary Shelley’nin orijinal hikayesinden uyarlayan William Hurlbut yazar. 46 günde çekilen Film yaklaşık 397.000 dolara mal olur. Filmin başrollerini Frankenstein’da olduğu gibi yine Boris Karloff ve Colin Clive üstlenir.
Doktor Pretorious’un tam adı Septimus Pretorious, Latince’de 7 ölümcül günah anlamına gelir. Jenerikte kadın canavarın isminin karşısına soru işareti konur ve kadın canavarı oynayan Elsa Lanchester’ın adı yazılmaz.
1936 yılında “En iyi ses” dalında Oscar’a aday gösterilen ancak ödülü kazanamayan film, 1998 yılında Ulusal Film Koruma Vakfı tarafından Ulusal Film Arşivi’ne alınır.
Boris Karloff, Frankenstein’ın devam niteliğindeki filmler, 1939 yapımı “Son of Frankenstein / Frankeştayn’ın İntikamı” ve 1958 yapımı “Frankenstein 1970” isimli filmlerde de rol alır.
Film, Frankenstein’ın yarattığı etkinin gerisinde kalsa da beğenilir. Korku ile bilim – kurgu türlerini harmanlayarak korku sinemasında bir alt dal oluşturan Frankenstein, türün halen temel taşlarından biri olan, defalarca yeniden çevrimleri veya taklitleri yapılmış bir klasik. Bu sebeple türe aşina olanların The Bride of Frankenstein’ı da izlemeleri tavsiye edilir.


Imdb note: 7.9                           My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder