Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

14 Ocak 2014 Salı

All is Lost / Sona Doğru (2013)

Director / Yönetmen:
J. C. Chandor

Screenplay / Senaryo:
J. C. Chandor

Cast / Kadro:
Robert Redford

Subject / Konu:
Teknesinin kamarasında yatmakta olan adam, teknenin aldığı sert darbe ve içeriye su sızmasıyla irkilir. Güverteye çıktığında içi spor ayakkabılarla dolu bir konteynırın tekneye çarptığını görür. Önce tekneyi konteynırdan kurtarır. Sonrada teknenin içindeki suyu boşaltıp tekneyi elinden geldiğince onarır.
Giderek şiddetlenen fırtınanın ortasında kalan tekne, hasar alır ve su almaya başlar. Adam, cankurtaran botunu açıp tekneye bağlar ve botun içine biner. Fırtına dindikten sonra batmak üzere olan tekneden bazı şeyler alıp ve botun içine atlayıp botu tekneye bağlayan ipi çözer. Elindeki kurtarma kılavuzuyla ve haritayla nerede olduğunu tespit etmeye çalışır.
Uyandığında botun su sızdırdığını fark eder. Bir fırtınadan daha sağ salim kurtulmayı başarır. Suyunun tükendiğini görünce ise büyük bir hayal kırıklığı yaşar. İlkel yöntemlerle deniz suyundan içme suyu elde etmeye çalışır.
Yakınından geçen bir bandırale sesini duyurmaya çalışsa da başarılı olamaz. Gece daha da yakınından geçen bandıralden fırlattığı işaret fişekleri görülmez.
Hint Okyanusu’nda çaresizce sürüklenişine devam eden adam, başına gelenleri bir kağıda yazar ve kağıdı kavanoza koyup okyanusa atar. Gece fark edilmek için yaktığı ateş, bota sıçrar ve bot yanmaya başlar. Kendisini suyun dibine doğru ölüme bırakan adam, yanan bota doğru yaklaşan teknenin ışığını fark eder ve su yüzeyine doğru gidip kendisine uzanan eli tutar.

Comment / Yorum:
J. C. Chandor’un yazıp yönettiği All is Lost / Sona Doğru, teknesi konteynıra çarpınca okyanusun ortasında mahsur kalan bir adamın kurtuluş mücadelesini anlatmakta. Filmin tek bir oyuncusu var. Bununla beraber filmin tam 17 yapımcısı var. Film, bu özelliğiyle dünya sinema tarihinin tek yönetmenli ve tek oyunculu filmleri arasında en fazla yapımcıya sahip olanı olarak yerini aldı. Yaklaşık 9.000.000 dolara mal olan film, 3 Ocak 2014 itibariyle Amerika genelinde 6.047.206 dolar hasılat elde etti.
Filmin basit bir hikayesi var. Tek bir diyalog dahi içermediği için senaryo varlığından bahsetmek mümkün değil. Filmin süresi biraz daha kısa tutulabilseymiş, ilk 1 saatin ardından başlayan sıkıcılık en aza indirilebilirmiş. Film, bu yönüyle belli noktalarda sıkıcılığın ağır bastığı bir film. Filmin olumlu tarafıysa Robert Redford’un başarılı performansı. Usta oyuncu filmdeki performansından ötürü “Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu” Altın Küre ödülüne aday gösterildi ama ödülü kazanamadı. Her ne kadar Captain America serisinin devamında oynayacağını açıklayarak hayranlarını hayal kırıklığına uğratsa da All is Lost, Robert Redford’a yıllar sonra bir Oscar adaylığı getirebilir. Filmin müziklerine imza atan Alex Ebert ise “En İyi Müzik” dalında Altın Küre ödülünü kazanmayı başardı ve o da büyük ihtimalle Oscar’a aday gösterilecektir.


Imdb note: 7.2                           My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder