Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Şubat 2018 Pazartesi

Cingöz Recai: Bir Efsanenin Dönüşü (2017)


Director / Yönetmen:
Onur Ünlü

Screenplay / Senaryo:
Pınar Bulut
Kerem Deren

Cast / Oyuncular:
Kenan İmirzalıoğlu
Haluk Bilginer
Meryem Uzerli
Musa Uzunlar
Fatih Artman
Serkan Keskin
Boran Kuzum
Meriç Aral
                                                                   Deniz Hamzaoğlu
                                                                   Selim Bayraktar
                                                                   Hakan Boyav
                                                                   Ushan Çakır
                                                                   Algı Eke
                                                                   Eser Eyüboğlu
                                                                   Günay Karacaoğlu
                                                                   Kenan Ece
                                                                   Suna Selen
                                                                   İcmal Aktuna
                                                                   Laçin Ceylan

Subject / Konu:
Efsane hırsız Cingöz Recai, geri dönüşünü bir mücevher soygunu ile duyurur. Ancak peşinde olduğu şey, mücevherler ya da bir servet değildir. Amacı babasını öldüren Hayalet’e ulaşmak ve intikamını almaktır.
Hayalet’in zengin işadamı Eren’de bulunan bir tabloyu çalmak için harekete geçtiğini öğrenen Cingöz Recai, Eren’in kız arkadaşı Göze ile yakınlık kurar. Diğer taraftan da soygunu yapacak ekibin içine sızar.
Eren’in ileri teknoloji ile korunan mekanına giren Cingöz Recai, Hayalet’in tablo peşinde değil gizli devlet sırları peşinde olduğunu farkına varır. Hayalet tarafından yetiştirilen Göze, Eren’i öldürür. Cingöz Recai, kendi ekibi sayesinde yakalanmadan kaçmayı başarır.
Tüm adımlarını atarken baş komiser Mehmet Rıza’yı haberdar eden Cingöz Recai, Rusya’da gizli devlet sırlarını elde etmeye çalışan kişileri yakalatır ve Hayalet’in peşine düşer. Ancak Hayalet, Göze’yi vurdurup kaçar.
Hayalet, klasik bir araba almak için açık arttırmaya katılır ve en yüksek teklifi verir. Satın alma gerçekleşmek üzereyken ise Cingöz Recai ortaya çıkar.

Comment / Yorum:
Cingöz Recai: Bir Efsanenin Dönüşü, dağ fare doğurdu deyimini hak eden cinsten bir film. Zira Peyami Safa’nın Arsen Lüpen’den esinlenerek yarattığı sempatik hırsızı, çok sevilmiş ve bir kitap serisine dönüşmüştü. Sinema dünyası da Cingöz Recai’ye kayıtsız kalmamış ve 1954 yılında Metin Erksan imzalı Cingöz Recai: Beyaz Cehennem, bir polisiye macera olarak ilk uyarlama olmuştu.
2. ve asıl etki yaratan Cingöz Recai filmi ise 1969 yılında Safa Önal tarafından çekildi. Önal’ın başarılı reji ve senaryosu, Cingöz Recai’yi canlandıran Yeşilçam’ın efsane aktörü Ayhan Işık’la buluşunca ortaya unutulmaz bir film çıkmıştı. Aradan geçen yarım asra yakın sürenin ardından yeni bir Cingöz Recai filminin çekileceği haberi oldukça heyecan yaratmıştı.
Kenan İmirzalıoğlu’nun başrolde olacağı, filmin senaryosunun oyuncunun birlikte çok başarılı bir iş çıkardığı Ezel dizisinin senaristleri tarafından yazılacağı ve başta Haluk Bilginer olmak üzere önemli oyuncuların filmde yer alacağı bilgileri ise heyecanı katlamıştı. Ancak ne yazık ki film, beklentilerin altında kaldı.
Pınar Bulut ve Kerem Deren imzalı senaryo, modern bir Cingöz Recai karakteri yaratmaya çalışıyor. Dinamik ve akıcı bir film hedeflendiği ortada. Hal böyleyken de ortaya Cingöz Recai değil de, Ocean’s Eleven’ı andıran bir yapım çıkmış. Tarzından ötürü seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan Onur Ünlü, kendi geliştirdiği projeleri yöneten bir yönetmen olarak tanınırken, bu projede ise yönetmen koltuğuna oturtulmuş gibi gözüküyor.
Türkçe sıkıntısı nedeniyle gurbetçi ya da yabancı karakterler oynamaya mahkum gibi gözüken Meryem Uzerli, yine benzer bir rolle karşımıza çıkıyor. Filmin bazı karakterlerinin de gerçekçilikten uzak ve yapmacık durduğunu söylemek lazım.
Filmin eleştirilmesi gereken bir diğer tarafı ise devam filmine göz kırpan finali. Büyük bir gişe başarısından emin şekilde yapılan böyle bir final, gişe başarısı gelmeyince sanki yarım bırakılmış bir hikaye gibi kalmış oldu. 11 hafta vizyonda kalan yapım, toplamda 648.159 seyirci tarafından seyredildi.
Cingöz Recai: Bir Efsanenin Dönüşü, beklentiye girmeden, zengin kadrolu, görüntü kalitesi iyi, vasat ama akıcı bir komedi polisiye izlemek isteyen seyirciler tarafından sıkılmadan seyredilebilir.

Imdb note: 5.3                             My note: 5

1 yorum: