Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Temmuz 2012 Cuma

Le Tonneau Des Danaïdes / The Dainaid's Barrel / Eight Girls in a Barrel (1900)

Director / Yönetmen:

Georges Méliès

Screenplay / Senaryo:

Georges Méliès

 

 

Subject / Konu:

Sihirbaz, peşindeki 8 kızla birlikte meydana doğru yürür. Yerdeki boş fıçıyı alır ve tezgahın üzerine koyar. Ellerinden tuttuğu kızları birer birer tezgahın üzerine çıkarıp fıçının içine sokar. Sihirbaz, 8. ve son kız da fıçıya girdikten sonra fıçıyı yan yatırır. Fıçının içi boştur. Sihirbaz, fıçıyı tekrar dik konuma götürür ve yürüyüp gider. Tam meydandan kaybolduğu anda fıçının içinden çıkar.

Comment / Yorum:

Şayet sinema, bugün bir sanatsa; bunu en çok borçlu olduğu isimlerin başlarında şüphesiz Georges Melies gelir. Çünkü Melies, sinemayı sadece görüntü kaydetmek olarak algılayan isimlerden birisi olmamış ve çoğu kendi alameti farikası olan teknikle sinemayı farklı bir boyutaa taşımıştır. Melies, ilüzyon yaratan görüntü hileleriyle, sıradışı dekorlarıyla ve seyircinin ufkunu açan hikayeleriyle modern sinemanın ilk adımlarını atmıştır. İşte Le Tonneau Des Danaides'te, gerek hikayesi gerek dekoruyla Melies'in ustalığından izler taşıyan bir film. İlüzyon gösterisiymiş gibi görünen film, aynı zamanda bir Yunan miti olan "Danaos Kızları"na da gönderme yapıyor.
Georges Melies'in hem senaryosunu yazıp hem de yönettiği 1900 yapımı Le Tonneau Des Danaides, bazı kaynaklarda "Eight Girls in a Barrel" ve "The Dainaid's Barrel" isimleriyle yer almakta. Filmin süresi 1 dakika 12 saniye.

Imdb note : 5.2                              My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder