Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Beyoğlu Kanunu (1971)

Director / Yönetmen:

O. Nuri Ergün

Screenplay / Senaryo:

Vecdi Uygun

Cast / Kadro :

Ayhan Işık
Piraye Uzun
Kuzey Vargın
Turgut Özatay
Nevin Nuray
Semra Sine
Feridun Çölgeçen
Hasan Ceylan
Ali Ekdal
                                                            Necip Tekçe
                                                            Leman Akçatepe
                                                            Yaşar Güçlü
                                                            Cevdet Balıkçı
                                                            Asım Nipton
                                                            Yaşar Güçlü
                                                            Mustafa Yavuz
                                                            Haydar Karaer
                                                            Zeki Sezer

Subject / Konu:

Salih, pavyonunda çalışan Yıldız'la birlikte olan Bekir'e ses çıkarmaz. Çünkü amacı Vedat için çalışan Bekir'i kendi tarafına çekip Vedat'ı zayıflatmaktır. Vedat, Bekir'in verdiği bilgiler sonucu, Salih'in ne yapmaya çalıştığını öğrenmek ister. Bekir'e Salih'i aratır. Salih, Bekir'i pavyona davet eder. Davut Ağa ve Salih, Vedat yüzünden iş yapamaz olduklarını, artık birleştiklerini ve büyük oynayacaklarını, Bekir'e anlatırlar ve bir servet karşılığı Vedat'ı öldürüp aralarına katılmasını isterler. Bekir, Vedat'a ihanet etmeyeceğini söyler ve Davut'la Salih'i tersler. Bekir'i kendi taraflarına çekemeyeceklerini anlayan Davut ve Salih, Bekir'i öldürürler.
Vedat, Bekir'den ses seda çıkmayınca Bekir'in salih tarafından öldürülmüş olduğunu anlar. Kardeşi Ferit'i Yıldız'ın evine gönderir. Ferit, Yıldız'ı tartaklar ve gözünü korkutur. Korkan Yıldız, durumu Salih'e bildirir. Salih, Yıldız'ı ortalık durulana kadar Adana'ya göndereceğini söyler. Vedat'ın Bekir'le görüşmesinden haberdar olduğunu anlayan Salih, Vedat harekete geçmeden üzerine gitmeye karar verir.
Vedat, artık evlenmeleri gerektiğini söyleyen sevgilisi Semra'ya işlerinin yoğun olduğunu söyler ve bir süre daha beklemesini ister.
Salih, Vedat'a adam yollar ve görüşmek istediğini bildirir. Vedat'ın mekanına gelen Salih, birleşmeyi teklif eder. Ancak Vedat, Salih'e karanlık işler çevirdiğini ve kendisiyle birleşemeyeceklerini, bundan sonra düşman olduklarını söyler.
Vedat ve Ferit, kulübe gitmek üzere çıkarlar. Silahlı saldırıya uğrarlar. Vedat vurulur. Osman'ın kendilerine ihanet ettiğini öğrenen Ferit, Osman'ı öldürtür. Vedat'ın öldüğünü sanan Salih, Vedat'ın ölmediğini ve ameliyatla kurtulduğunu öğrenince adamlarıyla birlikte hastahaneyi basar. Ancak Vedat odasını değiştirdiği için onu bulamazlar.
Ferit, Vedat'ın talimatıyla Salih'in adamı Necip'i öldürür. Korkuya kapılan Salih, olanları Davut'a anlatır. Davut, barışmak istiyorlarmış gibi davranıp Vedat'ı oyuna getirmeye ve buluşacakları gizli yerde Vedat'ın işini bitirmeye karar verir. Vedat'a aracı gönderirler.
Semra, tüccar sandığı Vedat'ın kaçakçı ve katil olduğunu öğrenir ve Vedat'a hesap sorar.
Vedat ve Ferit'in babası, oğullarının kötü yolda olmalarından yakınır. Vedat ve Ferit'le çalışan ve kızkardeşleriyle evli olan Cahit, kendisine önem verilmediğini düşünmekte ve onların kötülüğünü istemektedir.
Vedat, kendisine tuzak kurulduğunu anlamasına rağmen buluşma teklifini kabul eder. Buluşma yerine silahsız gitmesi gerektiği için adamı aracılığıyla buluşma yerinin tuvaletine 2 silah koydurur. Buluşmaya gider. Tuvalete gitme bahanesiyle silahları alır ve kendisini vurmaya hazırlanan Salih'le adamını öldürür.
Salih'in ölüm haberini alan Davut, Vedat'ın mekanlarını basmaya karar verir. Vedat ve Ferit'i sevmediğini bildiği Cahit ile birlikte çalışmak için anlaşır.
Cahit, karısını yine feci şekilde döver. Dayağa dayanacak gücü kalmayan kadın, ağabeyi Ferit'i arar ve yardım ister. Ferit, kızkardeşine yardım etmek için yola çıkar. Cahit, Davut'un adamlarına Ferit'in yola çıktığını haber verir. Davut'un adamları pusu kurup Ferit'i öldürürler. Vedat, Ferit'in ölüm haberini telefonla arayan Davut'tan öğrenir. Ferit'in cenazesine gelen Semra, Vedat'la barışır ve kötü işlerden elini çekmesini isteri Vedat'ın babası, Davut başta olmak üzere Vedat'ın düşmanlarına gider ve oğlunu öldürmemeleri için yalvarır. Vedat, babasının yaptıklarından haberdar olunca çok sinirlenir. Vedat'ın itibarı sarsılır ve işleri kötü gitmeye başlar.
Vedat, bulunduğu alemden çekilip kendisine namuslu bir hayat kurmaya karar verir. Parasını adamlarına dağıttıktan sonra Semra'yla başka bir yere yerleşecektir.
Cahit, karısıyla kayınpederinin Ferit'in ölümü hakkında konuşmasını gizlice dinler. Karısı, Ferit'in öldürülmesine Cahit'in de yardım ettiğini söyleyince; Cahit, önce kayınpederini sonrada karısını silahla vurur. Vedat'ın gelmek üzere olduğunu farkeden Cahit, camdan atlayıp kaçar. Vedat, ölmek üzere olan kızkardeşinden Cahit'in yaptıklarını öğrenir. Mekanına gittiğinde Cahit'i karşısında bulan Vedat, babasının ve kardeşlerinin intikamını alır ve Cahit'i öldürür. Vedat'ın artık tek hedefi, Davut'u öldürmektir.
Vedat'ın başını beladan kurtarmak isteyen Semra, polisten yardım ister. Semra'nın ardından Vedat'ın annesi de polise gelir ve oğlunun hayatının tehlikede olduğunu söyler. Polis, Davut'un deposunu tespit eder ve baskın düzenlemek üzere harekete geçer. Vedat, Davut'un deposunu basar. Davut ve adamlarını öldürür. Depoya ulaşan polislere teslim olur.

Comment / Yorum:

Beyoğlu Kanunu, zaman zaman abartıya kaçmakla birlikte kahramanın herkesi öldürdüğü ve fakat kahramanın hiç kayıp vermediği filmlerden farklı bir yerde durmayı başaran bir film. Filmi baştan sona Ayhan Işık'ın sürüklediği söylenebilir. Kuzey Vargın, Turgut Özatay ve Hasan Ceylan'da performanslarına bakılırsa yerinde seçimler olmuşlar.
Filmde kaçakçılık dünyasında Vedat'ın hakimiyetine son vermek için birleşen Salih ve Davut'un başlattığı savaş ve Vedat'ın düşmanlarına karşı ayakta kalmaya çalışması anlatılıyor. Filmin bazı sahneleri 1972 yapımı "The Godfather / Baba" filmini andırsa da; Beyoğlu Kanunu 1971 yapımı bir film ve 1 Nisan 1972'de vizyona girmiş. The Godfather ise 12 Mart 1972'de vizyona girmesine karşın Türkiye'de gösterimi ancak 1973'ün Kasım ayında yapılabilmiş. Yani tarihler, esinlenme olma ihtimalini ortadan kaldırıyor. Ancak Ferit'in öldürülüşüyle The Godfather filminde Sonny'nin öldürülüş hikayeleri ve Vedat'ın silahsız olarak düşmanlarıyla buluşmaya gidip tuvalete saklanmış silahı alıp düşmanlarını öldürmesi, The Godfather filminde Michael'ın düşmanlarını öldürüşüyle oldukça benziyor.
Beyoğlu Kanunu için vasat ve fakat sürükleyici bir film demek yanlış olmayacaktır. Bazen abartılı bulabileceğiniz, ancak sıkılmadan seyredebileceğiniz bir film.

Imdb note : (Filmin imdb'de notu bulunmuyor)                             My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder