Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Temmuz 2012 Pazar

Baytekin: Fezada Çarpışanlar / Flash Gordon's Battle in Space / Turkish Flash Gordon (1967)

Director / Yönetmen:

Şinasi Özonuk

Screenplay / Senaryo:

Şinasi Özonuk

Comic Book / Çizgi Roman :

Alex Raymond (from "Flash Gordon")

Cast / Kadro :

Hasan Demirtaş
Derya Tanyeli
Sevgi Can
Güner Çelme
Nuhbe Işıl
Muzaffer Mozayik
                                                                 İlhan Hemşeri
                                                                 Fatin Sakarya
                                                                 Tandoğan
                                                                 Tuncer Sevi
                                                                 Muzaffer Yener
                                                                 Asım Nipton
                                                                 Ebil Celme
                                                                 Ceyhan Arat
                                                                 Hakkı Kıvanç
                                                                 Yaşar Şener

Subject / Konu:

Kimliği tespit edilememiş olan Tekin, nezarete atılır. Tekin, herkesin kendisine düşman oluşundan yakınır.
Tekin, anılarını yadetmek için doğduğu evin bulunduğu şehre gelir. Doğduğu evin bulunduğu yere gittiğinde evlerinden geriye eser kalmadığını görür. Söylenenlere göre orada hiç bir zaman bir ev olmamıştır. Tekin, eski komşularını arar. Ancak hiç kimseyi bulamaz. Konuştuğu kişilerin arsa yerini sahiplenmek için kendisine yalan söylediğini düşünen Tekin, tapuya gidip arsanın yerini araştırır ve arsaya hiçbir zaman ev yapılmamış olduğunu öğrenir. Arsanın bulunduğu yer, nüfusa kayıtlı olduğu adres olarak geçtiği için Nüfus Dairesi'ne gidip araştırma yapmaya karar verir. Nüfus Memuru, kütüğü inceler ve kimliğinin sahte olduğunu söyler. Üstüste yaşadığı şoklar, Tekin'in sinirlenip ortalığı dağıtmasına neden olur. Kimliği tespit edilememiş olan Tekin, nezarete atılır.
Tekin nezaretteyken esrarengiz bir ziyaretçi gelir ve Tekin'i tanıdığını söyler. Tekin yardım isteyince; Taranta, ışın tabancasıyla önce nezaretin kapısını açar, sonra da polisi vurur. Taranta, Tekin'e imparator diye hitap etmektedir. Tekin, Taranta'ya saldırır. Taranta, tabancayla Tekin'e de ateş eder ve Tekin'i kontrol altına alıp bir uzay gemisine götürür. Tekin kendine geldiğinde uzay gemisi çoktan uzayda yolculuğuna başlamıştır bile. Tekin, kendisini uzay gemisine getiren Taranta'dan aslında düşmanları tarafından hafızası silinip dünyaya gönderilmiş bir galaksi imparatoru olduğunu öğrenir.
Uzay gemisi hasar gördüğü için vahşi bir yıldıza inmek zorunda kalırlar. Bu vahşi yıldız, hiçbir fezalanın uğramadığı bir yerdir. Canlı belirtisi olmayan yıldızda keşfe çıkarlar. Yeraltından çıkan yaratıklar, tüm mürettebatı etkisiz hale getirir ve yeraltına götürür. Tekin, zihin gücüyle yaratıklara kötü niyetli kişiler olmadığını anlatır. Ancak yaratıkların lideri, yıllardır aç olduklarını ve mürettebatın vücutlarındaki sulara ihtiyaç duyduklarını söyler. Tekin, yaratıklarla kavga ederek ve teknolojik donanımlarını kullanarak yaralı Taranta'yı da yanına alarak yeraltından kaçmayı başarır. Uzay gemisine dönerler ve kontrol odasına giderler. Taranta, Tekin'e aslında imparator olmadığını söyler. Uzay yolculuğu sırasında Tekin'e neler yapması gerektiğini anlatır ve ölür.
Tekin, bilinçsiz hareket edince uzay gemisini rotadan çıkarır. Uyuya kalır. Uzay gemisi, Ming İmparatorluğu hududunu geçince Kumandan Meneş tarafından yakalanır. Tekin, İmparator Ming'in yanına götürülür. Ming, dünyadaki uranyum ve ziryumu ele geçirme planları yapmaktadır. Bu planlarında Tekin'i kullanmaya karar verir. Kraliçe Nola, Tekin'i bir süreliğine incelemek için ister. Nola'nın asıl niyeti Tekin'le birlikte olmaktır. Bu amacına odasında ulaşır. Ming, Tekin'i Nola'dan geri ister. Nola, Tekin'e ateş ettiğini atom parçalarına ayıran bir silah verir. Tekin, kendisini yakalamaya çalışan Ming'in askerleriyle kavga eder. Ming'in düşmanı olan Prens Ater'in kumandanlarınıın bulunduğu uzay gemisiyle kaçar.
Yolda saldırı sonucu hasar gören uzay gemisi, havası zehirli, vahşi bir yıldız olan Sivrus'a düşer. Tekin ve Signus Kurtulurlar. Ancak uzay gemisi infilak eder. Tekin, sinyal gönderip yardım ister. Yaratıkların saldırısına uğrarlar. Tekin, yaratıkları haklamayı başarır. Yardım için gelen uzay gemisi, Tekin ve Signus'u alıp yıldızdan ayrılır. Tekin, Prens Ater'in huzuruna çıkar. Prens'in kızkardeşi Prenses Muci'ye kısa sürede aşık olur. Ming'in adamları Muci'yi kaçırırlar. Amaçları Tekin'e geri alana kadar Muci'yi ellerinde tutmaktır. Tekin, Kades'le birlikte Muci'yi kurtarmak üzere Ming'in sarayına doğru yola çıkar. Ming'in adamlarını haklarlar ve Muci'yi kurtarıp kaçarlar. Kades, Tekin'le Muci'nin kurtulabilmesi için kendini feda eder.
Ming çok sinirlenir ve bütün devriyeleri Tekin'le Muci'yi fezada yoketmeleri için harekete geçirir. Ming, Kumandan Meneş'in kocasını öldürür. Meneş, Ming'e kin beslemeye başlar. Ming, Prens Ater'i hain ilan eder ve öldürülmesine karar verir.
Prens Ater'in mucidi Tekin'in gama ışınlarından korunmayı sağlayan radyökor gömleğinden yola çıkarak bir boya üretir. Bu boya da gama ışınlarından etkilenmemektedir. Mucit, bu boyalarla boyanmış savaş gemileri hazırlar.
Ming, savaş emri verir ve 350.000 savaş gemisi gönderir. Tekin, Ming'i oyuna getirmek için bir plan yapar. Plana göre Amiral, Ming'in gemileriyle savaşırken; Tekin ve Prens Ater, Ming'in sarayına sürpriz bir saldırı düzenleyip Ming'i tahttan indireceklerdir. Ming'in yerine Prens Ater'i geçecek ve savaş durdurulacaktır.
Meneş, savaşı Ming'ten intikam alabilmek için bir fırsat olarak görür ve donanmayı içten vurmaya karar verir.
Saraya düzenlenen saldırı, başarıyla sonuçlanır. Ming ortadan kaybolur ve Prens Ater, yeni imparator olur. Ater, savaşı bitirir.
Tekin, Muci'yle konuştuğu sırada ansızın ortaya çıkan Ming, Tekin'i öldürmek için ateş eder. Ancak Tekin'in önüne atlayan Muci, kendini feda eder. Tekin, Ming'i boğarak öldürür. Muci'nin ölümüyle sarsılan Tekin, dünyaya geri döner.

Comment / Yorum:

Çizgi Roman denildiğinde ilk akla gelen örneklerden biri olan Alex Raymond imzalı Flash Gordon, Türkiye'de "Baytekin" adıyla yayınlanmaya başladıktan sonra kısa sürede popüler olmayı başardı. 30 filmi olan ve enteresan denemeleri olmasına karşın çok fazla tanınmayan yönetmen Şinasi Özonuk, Flash Gordon'u Baytekin: Fezada Çarpışanlar ismiyle sinemaya taşıdı. Şinasi Özonuk, ayrıca filmin senaristliğini, yapımcılığını ve müziklerini de üstlendi. Yönetmenin alameti farikası olan "görsel efektler", kısıtlı imkanlarla fantastik film yapmaya çalışınca ortaya komik görüntüler çıkmasının kaçınılmaz olduğunu kanıtlar nitelikte. Buna rağmen film, başarısız olarak adledilebilecek bir film değil. Bunun en büyük nedeni; filmin mizahi tarafının kuvvetli oluşu ve zaman zaman bir fantastik komedi izliyormuş hissine kapılarak filmdeki aksaklıkları eleştirmeden gülüp geçmeniz.
Oyuncu kadrosu, pek popüler olmayan isimlerden oluşuyor. Baytekin rolünde izlediğimiz Hasan Demirtaş, oldukça keyifli bir kompozisyon sergilemiş. Yurtdışında "Turkish Flash Gordon" ve "Flash Gordon's Battle in Space" isimleriyle tanınan film, tür olark trash yani kötü olduğu için güldüren filmler kategorisinde gösteriliyor.
Baytekin: Fezada Çarpışanlar, Türk sinemasındaki nadir bilimkurgu denemelerinden biri. Film, teknik olarak yetersiz, hatta zaman zaman saçma bulacağınız ve fakat izlemekten de keyif alacağınız, arşivsel değeri olan kült bir yapım.

Imdb note : 4.7                              My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder