Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Temmuz 2012 Pazartesi

Acemi Dolandırıcılar / Tipsiz / Yüzme Bilmiyorsan İşin Ne Ağaçta (1979)

Director / Yönetmen:

Yücel Uçanoğlu

Screenplay / Senaryo:

Adem Ayral

Cast / Kadro :

Aydemir Akbaş
Zerrin Egeliler
Erdinç Akbaş
Nizam Ergüden
Semra Uçar
Remziye Fırtına
Sabahat İzgü
Zeki Sezer
Muzaffer Nebioğlu
Kamer Baba
                                                            Yadigar Ejder
                                                            Nuri Tuğ
                                                            Mustafa Yavuz
                                                            Şeref Çokşeker

Subject / Konu:

Naciye ve ortağı, dolandırıcılık yapmaktadırlar. Yaptıkları işlerde pek başarılı olamazlar. Kiralarını dahi ödeyemeyen Apo ve ortağının dolandırıcılık planları da genelde başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.
Naciye, kızı Sevgi'nin okulunu bitirip iyi bir hayata sahip olmasını istemektedir. Bu yüzden dolandırıcılık yapmakta ve kızına zengin hayatı yaşatmaktadır.
Apo, zengin bir kadını şayet ortağı ameliyat olmazsa ayağı kesilecek yalanıyla kandırıp 20.000 lira parasını almayı başarır. Naciye ve ortağı ise Naciye'nin güzelliğiyle erkekleri oyuna getirmeye çalışırlar.
Naciye hırsızlık yaparken yakalanıp dayak yer. Apo'da kağıt oyunuyla dolandırıcılık yaparken aynı akıbete uğrar. Naciye, ortağına yüklü para kazanacakları bir iş ayarlamasını ister. Yolunacak kaz arayan Naciye ve ortağı, av olarak zengin sandıkları Apo'yu seçerler. Apo'da Naciye'yi zengin sanmaktadır. Apo oyuna getirildiğini anlar ve intikam almaya karar verir. Naciye ise Apo'yu oyuna getirirken ona aşık olmuştur.
Arap petrol kralı kılığına giren Apo, Naciye'nin ortağının ilgisini çeker. Naciye ve ortağı, vakit kaybetmeden zengin Araptan faydalanabilmek için harekete geçerler. Naciye'yi oyuna getiren Apo, hem Naciye'den faydalanır hemde Naciye'nin mücevherlerini ve parasını alır. Ancak Apo, intikamını almasına karşın mutlu değildir.
Okul taksidini ödeyemeyecek duruma düşen Naciye, Sevgi'yi okuldan almaya karar verir. Bu durumu öğrenen Apo, Sevgi'nin okul taksidini öder. Bütün dalaverelerin ardından Naciye ve Apo bir araya gelirler.

 

Comment / Yorum:

Acemi Dolandırıcılar, tür olarak erotik - komedi diyebileceğimiz ve Yeşilçam seks furyası filmleri arasında da gösterebileceğimiz bir film. Bu furyanın 2 önemli ismi Aydemir Akbaş ve Zerrin Egeliler'i bir araya getiren film, oldukça yavan bir senaryoya sahip.
Filmin birkaç ismi var. Film afişinde filmin ismi Acemi Dolandırıcılar, film jeneriğindeyse Tipsiz olarak geçmekte. Filmde bir sahne başlangıcında klaket görünüyor. Klakette filmin adı "2 Canbaz" geçmekte. Hatta filmin bir yerinde 2 canbaz lafıda geçiyor. Ancak sonradan bu ismi kullanmaktan vazgeçildiği anlaşılıyor. Bunun nedeni muhtemelen aynı yıl vizyona giren Cüneyt Arkın ve Erol Taş'ın oynadığı aynı isimli film olmalı. Ayrıca filmin 1978 yılında "Yüzme Bilmiyorsan İşin Ne Ağaçta" ismiyle de yayınlandığını ekleyelim. Acemi Dolandırıcılar, Türk sinemasının nitelik açısından zayıf olduğu bir dönemin ürünü ve dönemin birçok özelliğini taşıyor.

Imdb note : 3.4                              My note : 3.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder