Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Temmuz 2012 Perşembe

Bay E / Mr. E (1995)

Director / Yönetmen:

Sinan Çetin

Screenplay / Senaryo:

Sinan Çetin

Cast / Kadro :

Mehmet Ali Erbil
Nathalie Heroux
Cansu Akbel
Rasim Öztekin
Terran Greene
Sadettin Erbil
Berfi Dicle
Yonca Evcimik
Ferda Anıl Yarkın
                                                              Mustafa Sandal
                                                              Meltem Cumbul
                                                              Elif Kramer
                                                              Bedri Baykam
                                                              Sevda Demirel
                                                              Duygu Asena
                                                              İzzet Öz
                                                              Giovanni Scognamillo
                                                              Deniz Arcak
                                                              Cem Ceminay
                                                              Ara Güler
                                                              Kenan Doğulu
                                                              İzzet Günay
                                                              Ahmet Kaya
                                                              Aykut Işıklar
                                                              Fatih Mühürdar
                                                              Erol Köse
                                                              Ali Hakan
                                                              Elif Dağdeviren
                                                              Emel Müftüoğlu
                                                              Faruk Bayhan
                                                              Sinan Çetin

Subject / Konu:

Bay E olarak tanınan başarılı televizyoncu İsmet, arabada öpüşmeye başladığı karısı Leyla'yla kuytu bir yere girip cinsel ilişkiye girer. Çift, cinsel ilişkinin ardından arabaya dönüp yola koyulurlar. Bay E, Leyla'ya kendisini hiç aldatıp aldatmadığını sorar. Leyla, sarhoşken bir erkekle öpüştüğünü itiraf eder. Bay E, arabayı durdurur. Sakinleştikten sonra yola devam ederler. Bu sefer Leyla, Bay E'ye kendisini hiç aldatıp aldatmadığını sorar. Bay E, New York'tayken bir kadınla ilişkiye girdiğini itiraf eder. Leyla bu duruma çok üzülür ve aralarındaki büyünün yokolduğunu söyler.
Benzin almak için geldikleri benzincide arabadan inen Leyla, ortadan kaybolur. Bay E, çevrede Leyla'yı aramaya koyulur. Bir odada yerde ölü olarak yatmakta olan kadını karısı zannedip içeri girer. Kadın, eski muhasebecisi Nermin'dir. Kadının başucunda duran polisler, Bay E'yi sorgulamaya başlar. Sorgulanırken bir anlığına gözü pencereye takılan Bay E, Leyla'nıın bir adamla birlikte gittiğini görür. Sorgudan kaçar ve Leyla'nın peşinden gider. Leyla, adamla birlikte arabaya biner. Bay E'de arabasıyla peşlerine takılır. Arabasıyla yoldan çıkan Bay E, saplanıp kalmış arabasını kurtarmak için yardım aramaya çıkar. Bay E, arabasını kendisine yardım sağlayan adamla birlikte yola çıkarır. Tam bu sırada Leyla'nın bindiği araba görünür. Araba durur ve Leyla gelip bavulunu alır. Bay E'ye herşeyin bittiğini söyledikten sonra arabaya binip uzaklaşır. Bay E'ye yardım eden adam ise Bay E'nin arabasını alıp kaçar.
Bay E, otobüs durağında duran otobüse biner. Otobüs piskopat bir şoför ve muavin tarafından idare edilmektedir. Herkes aynı şarkıyı söylenmye zorlanmaktadır. Çok geçmeden muavin, Bay E'yi hareket halindeki otobüsten aşağıya atmaya kalkar. Şoför'den Leyla'nın yanındaki adamın Pera Oteli'nde kaldığını öğrenen Bay E, durakta otobüsten aşağıya atılır. Motorsikletli bir kız, Bay E'yi motoruna alır ve otelin olduğu kasabaya bırakır.
Kasabada dolaşan Bay E, karısı kendisine ihanet ettiği için intihar eden bir adamın kardeşleri tarafından yengeleriyle yasak aşk yaşayan kişi olduğu zannedilir. Adamlar, Bay E'yi kovamaya başlar. Bay E, bir eve girerek kendini kurtarır. Dışarı çıktığında peşindeki adamların, Leyla ve adının Don olduğunu öğrendiği adamın yanında olduğunu görür. Kasabadaki herkesin Don'a büyük saygısı vardır. Gizlice peşlerinden gider. Leyla ve Don otele gider. Peşindeki adamlar, otelin kapısında nöbet tuttukları için otele yaklaşamaz.
Bay E, kendini asan adamın evindeyken peşindeki adamlar eve gelir. Saklanan Bay E, adamların Don'un emri üzerine ameliyathane hazırladıklarını görür. Nermin'i öldürenlerin onlar olduğunu öğrenir. Nermin'in kızkardeşini hazırladıkları ameliyathaneye getirirler. Don, çok şey bildiğini söylediği kızın dilini keser.
Otelin çevresinde gezinen Bay E, daha önce ellerinden kaçtığı polisler tarafından yakalanır ve elleri kelepçelenir. Leyla'nın otel odalarından birinde olduğunu gören Bay E, polislerin ellerinden kurtulup otele doğru koşar. Polislerde Bay E'nin peşinden otele gider. Otobüste kendisiyle sevişmeye kalkışan Serpil, Bay E'yi odasına alıp gizler. Polislere yakalanmaktan kurtulan Bay E, bu seferde peşindeki adamlardan biriyle karşı karşıya kalır. Adam, Bay E'yi öldürmek isterken kendini bıçaklar. Bay E, bıçağı adamdan çıkarırken polisler odayı basar. Adamın ölümü de Bay E'nin üzerine kalır. Bay E, Serpil'in yardımıyla camdan atlayıp kaçar. Bay E, Serpil'in kocası tarafından kelepçelerinden de kurtarılır. Ancak çok geçmeden Serpil'in kocası da Serpil'le aralarında geçenler ve kardeşini öldürmüş olduğunu sanmasından dolayı peşine takılanlara eklenir.
Polisler tarafından yakalanmak üzereyken Motorsikletli kız tarafından kurtarılan Bay E, gittikleri mekanda Don'la birlikte olan Leyla'ya gerçekleri anlatmaya çalışır ama başarılı olamaz. Üstelik Don'un kadınlar tuvaletinde işlediği cinayette Bay E'nin üzerine kalır.
Don, Leyla'yı bir odada taciz eder ve görüntüleri kameraya kaydettirir. Televizyon kanalında Bay E'nin 4 kişinin katili olduğunu söylen Don, kemara görüntülerini yayınladığı Leyla'yı da hafif bir kadınmış gibi gösterir. Leyla, sonunda Don'un gerçek yüzünü farkına varır.
Bay E, arabasını çalam adam tarafından kaçırılır. Adam, Bay E'ye konferans verir. Leyla, psikopat Şoför ve muavinin bulunduğu otobüse biner. Bay E, akıllandırma eğitiminin ardından kaçırıldığı yere geri bırakılır. Bay E'nin bütün kıyafetleri çalınır. Leyla'ya otobüste tecavüz edilmeye çalışılır.Otobüsün camından Bay E'yi gören Leyla, otobüsten inmek ister. Ancak inemez. Bay E'nin yanına gelen motorsikletli adam, Bay E'yi dövmeye başlar. Adama karşı koyan Bay E, kavgaya tutuştuğu adamı bayıltır. Adamın kıyafetlerini, silahını ve motorsikletini alan Bay E, yola çıkar. Otobüs, Leyla'yı Don'un Nermin'i öldürdüğü benzinciye götürür. Don, Leyla'yı Nermin'i öldürdüğü odaya götürür.
Leyla'nın kızı, daha önce Bay E'ye yardımcı olan motorsikletli kızın ellerindedir. Don, birazdan canlı yayına çıkacaklarını, eğer her istediğini yapmazsa çocuğunun boğazını keseceğini söyler.
Bay E, otobüse ateş açar ve otobüsün yoldan çıkmasını sağlar. Ardından bara gider ve arabasını çalan adamdan anahtarları geri alır. Bardan çıktığında kızını daha önce kendisine yardım etmiş olan motorsikletli kızın yanında görür. Bay E, arabasına atlayıp yola koyulur. Don'un dilini kestiği Nermin'in kızkardeşi, Bay E'nin yoluna çıkar ve onu Leyla'nın zorla canlı yayına çıkartıldığı odaya götürür.
Don, çırılçıplak soyduğı Leyla'ya çeşitli işkenceler yapar. Bay E, Don'un adamlarını etkisiz hale getirip odaya girer. Leyla, motorsikletli kızı boğarak öldürür. Bay E, Don'u yatağa bağlar. Dilini kestiği kız, canlı yayında Don'un dilini keser. Bay E ve Leyla birbirlerine kavuşur.
Don'un kanalı Dejavu Tv'ye çıkan çeşitli kişiler Bay E hakkında olumsuz görüşlerini bildirirler.

Comment / Yorum:

Sinan Çetin'in yapımcılığını, senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği 1995 yapımı Bay E, vizyonda kaldığı süre içersinde 136.120 seyirciye ulaştı Bu rakam, dönemin seyirci ortalamaları incelendiğinde oldukça iyi bir rakam.
Başrolleri Mehmet Ali Erbil ve yabancı aktris Nathalie Heroux'un üstlendiği filmde başarılı oyunculardan pop şarkıcılarına, sinema eleştirmenlerinden yazarlara kadar bir sürü medyatik isim yer almış. Asıl meslekleri oyunculuk olmayan ünlü isimlerin bir araya getirilmesi, elbette filmin popülaritesini arttırmış; ve fakat oyunculuk performanslarının vasatın altında seyretmesine neden olmuş. Film, Mehmet Ali Erbil'in gişede büyük başarılar elde edecek sulu komedilerinden önce oynadığı son ciddi rol.
Filmin son derece sığ bir konusu ve senaryosu var. Bir yol hikayesi gibi başlayan film, sebep sonuç ilişkisinden bağımsızca gelişen olaylarla devam ediyor. Don'un neden Bay E'ye düşman olduğu, dili kesilen pompacı kızın neden herşeyi yazarak açıklamadığı, Leyla'nın tanışır tanışmaz arabasına bindiği Don'la aynı otel odasında kalmasına karşın aralarında hiçbir ilişki yaşanmaması ve bunun gibi onlarca soru daha senaryonun mantıktan ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. Bay E, ingilizce jeneriğiyle, zorlama erotizmiyle ve Amerikan kültürüne yakın ögeleriyle rahatlıkla Hollywood özentisi olarak nitelendirilebilecek bir film. Bu nitelemeye verilebilecek en iyi örnekler; benzincideki pompacı kız, hemen hemen hepsi seks objesi olarak kullanılan kadın karakterler ve oyunculuktan bihaber ünlüler.
Filme dair söylenebilecek pek olumlu taraf olmasa da; Sinan Çetin filmlerinde göze çarpan görüntü kalitesi, bu filmde de dikkat çekiyor. Filmin müzikleri, filmde de rol alan Mustafa Sandal'ın imzası taşıyor.
Bay E, marjinal bir film yapabilmek için yola çıkılmış ve fakat başarısız olunmuş bir film izlenimi bırakıyor. Senaryodaki mantıksızlıklar ve başarısız oyunculuklar; zaten inandırıcılıktan bir hayli uzak olan Bay E'nin antipatik bir film olarak algılanmasına neden oluyor.

Imdb note : 2.8                              My note : 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder