Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

24 Şubat 2014 Pazartesi

The Rough House (1917)

Director / Yönetmen:
Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle
Buster Keaton

Screenplay / Senaryo:
Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle
Buster Keaton
Joseph Anthony Roach

Cast / Kadro:
Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle
Buster Keaton
Al St. John
Alice Lake
Agnes Neilson
Glen Cavender
Josephine Stevens

Subject / Konu:
Şişman adam, yatağında sigara içerken uyuya kalınca yere düşen sigara yangın çıkmasına neden olur. Şişman adam yatağın alev aldığını görünce sakince kalkar, mutfağa gider ve aldığı bir fincan suyla odasına gidip suyu yatağın üzerine döker. Fincandaki su, ateşi söndürmeye yetmediğinden şişman adam yine telaşsız bir şekilde mutfağa gider. Fincanı doldurur. Hizmetçiye bir öpücük kondurur. Yemek masasından aldığı elmayı yemeye koyulur ve fincandaki suyu içer. Tekrar mutfağa döner. Bir fincan daha su doldurur. Gidip yatağın üzerine döker. Yangın yatak odasını sarınca ev ahalisi telaşlanmaya başlar. Şişman adam, bahçevandan yardım ister. Bahçevan hortumu pencereden şişman adama uzatır. Şişman adam, aşçının da yardımıyla yangını söndürmeyi başarır.
Şişman adam kahvaltı ederken, hizmetçiyle cilveleşir. Sakar bakkal çırağı, eve siparişleri getirir. Aşçıyla bakkal çırağı mutfakta birbirlerine girerler. Aşçı içeriye kaçınca kavgaya şişman adam da dahil olur. Ev alt üst olur. Bakkal çırağı, hizmetçiye bir öpücük kondurup evden kaçar. Aşçı, bıçakla hizmetçinin üzerine yürür. Şişman adam, hizmetçiyi kurtarıp aşcıyı evden dışarıya atar. Bakkal çırağıyla aşçı bu sefer de bahçaede kavgaya tutuşur. Oradan geçmekte olan polis, ikisini de yakasından tutup götürür. Şişman adam, hizmetçiyle ilgilendiği sırada annesi ve kız kardeşi eve dönerler ve heryerin yerle bir olduğunu görürler. Hizmetçiyi evden atıp, şişman adama evi temizletmeye başlarlar.
Karakolda aşçı ve bakkal çırağına ya hapse girmeleri ya da polis açığı olduğu için teşkilata katılıp polis olmaları önerilir. İkisi de polis olmayı kabul ederler.
Şişman adam aşçılığa soyunur. Yemek servisi sırasında eve gelen misafirlerden birinin peruğunu çıkarır. Peruğu yerine takarken de adamı zor durumda bırakır. Çorba servislerini ise bir tasa süngeri batırıp süngeri tabaklara sıkarak yapar ve ortalığı karıştırır. Hazırladığı yemek de alev alıp masayı tutuşturunca misafirlerden biri karışıklıktan istifade edip hırsızlık yapabilmek için yatak odasına girer. Pencereden bakıp durumu gören bir polis, karakolu arayıp durumu bildirir. Komiser, yeni polis yaptığı aşçı ve bakkal çırağını olay yerine gönderir. Olay yerine gidip hırsızları yakalarlar.

Comment / Yorum:
The Rough House, filmin başrollerini de üstlenen Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle ve Buster Keaton tarafından yönetilir. Film, Buster Keaton’ın ilk yönetmenlik deneyimi olur. Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle ve Buster Keaton filmin senaryosunu da Joseph Anthony Roach’la birlikte yazarlar. Film, 25 Haziran 1917 tarihinde gösterime girer.
Buster Keaton’ı esas şöhretine kavuşturan gülmeyen ve kahkaha atmayan, “Büyük Taş Surat” adı verilen yüz ifadesini bu filmde henüz kullanmaya başlamadığını görüyoruz. Charles Chaplin’in 1925 yapımı “Golden Rush / Altına Hücum” filminde kendi keşfi olduğu sanılan dans sahnesinin, aslında Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle’ın The Rough House filmindeki bir sahnesinin kopyası olduğu, kayıp olan The Rough House filminin kopyası ortaya çıkınca anlaşıldı.

The Rough House, süre itibariyle bir kısa film. Sessiz film olmasına karşın türü sevmeyenler filme yaklaşık 20 dakikalık kısa süresinden ötürü katlabilirler. Sessiz film severler ise vasat olarak değerlendirilebilecek bir filmle karşılaşacaklar. Özellikle Buster Keaton’ın ilk dönemlerini görmek için seyredilebilir.

Imdb note: 5.8                           My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder