Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Şubat 2014 Çarşamba

Le Chevalier Des Neiges / The Knight of The Snow (1912)

Director / Yönetmen:
Georges Méliès

Screenplay / Senaryo:
Georges Méliès

Cast / Kadro:
Georges Méliès


Subject / Konu:
2 şövalye, Kral’ın önünde kavgaya tutuşur. Kısa süre içersinde etraftakiler tarafından ayrılırlar. Kavga eden şövalyelerden birinin gittiği mekanda birden ortaya çıkan Şeytan, büyük kitaptan ve koltuktan hizmetkarlarını çıkartır. Daha sonra şövalyeyle konuşur ve açtığı yoldan hizmetkarlarıyla birlikte Prenses’in odasına gider. Prenses’i parmaklıklı bir arabaya kapatıp götüreceği sırada ejderhası belirir. Ejderha arabayı çekerek Şeytan’ı ve Prenses’i götürür.
Diğer şövalye, Sihirbaz’dan yardım ister. Sihirbaz’ın yaptığı büyüyle melekler belirir. Melekler, şövalyeye bir çiçek verirler. Prenses’i odasında bulamayan şövalye çiçekten bir yaprak koparıp yere atar ve bir melek belirir. Meleğin kendisine verdiği dürbünle dışarıya bakan şövalye, Şeytan’ın Prenses’i göğe doğru kaçırdığını görür. Şeytan, Prenses’i şövalyenin bulunduğu kaleye götürür. Prenses, zeminin altına gizlenir.
Diğer şövalye, meleklerin yardımıyla kaleye ulaşır. Kalenin içine girmeyi başaran şövalye, bir meleğin yardımıyla Prenses’in kapatıldığı yeri bulur ve onu bir ip vasıtasıyla yukarı çekip kurtarır. Şövalye, Prenses’i Kral’ın huzuruna getirir. Kral’a diğer şövalyenin Şeytan’la işbirliği yapıp Prenses’i kaçırdığını anlatırlar. Kral, bunun üzerine huzurunda bulunan diğer şövalyeyi yakalatıp idama gönderir. Şövalye asılacağı sırada ortaya çıkan Şeytan, şövalyeyi alıp yerin dibine girer.

Comment / Yorum:
17 yıllık kariyeri boyunca tam 552 film yöneten Georges Méliès’in son filmlerinden (son 6 filminden) biri olan 1912 yapımı “Le Chevalier Des Neiges / The Knight of The Snow”, Méliès’in kariyerinin büyük bir bölümünde tercih ettiği türden bir fantastik komedi filmi. Filmin süresi 16 dakika ve sanki mevcut kopya filmin tamamı değilmiş gibi görünüyor. Çünkü mevcut kopyadaki filmin finali, zihinlerdeki beklenen final değil.
Méliès, filmde Şeytan’ı canlandırıyor. Méliès, dışındaki oyuncuların isimleri bilinmiyor. Le Chevalier Des Neiges / The Knight of The Snow, Méliès filmleri arasında öne çıkan bir film olmamakla birlikte her Méliès filmi gibi döneminin ötesinde bir yapım. Özellikle ejderha tasarımı ilgi çekici ve görülmeye değer.

Imdb note: 5.6                           My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder