Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Şubat 2014 Salı

Between Showers (1914)

Director / Yönetmen:
Henry Lehrman

Screenplay / Senaryo:
Reed Heustis

Cast / Kadro:
Charles Chaplin
Ford Sterling
Chester Conklin
Edward Nolan
Peggy Pearce
Emma Bell Clifton
Sadie Lampe



Subject / Konu:
Hırsız, bir kadınla flört eden polisin sağlam şemsiyesiyle parçalanmış şemsiyesini el çabukluğuyla değiştirir. Kadın, şemsiyeyi kaybeden polisi tersleyip evine döner.
Su birikintisi yüzünden yoldan geçemeyen bir kadın gören hırsız, beğendiği kadına şemsiyeyi verip bir çare bulabilmek için gider. Bu sırada kadını görüp beğenen bir zampara da kadına yardım etmek için harekete geçer. İkisi de birer tahta parçası bulup döndüklerinde kadının bir polis tarafından kucaklanarak yolun karşı tarafına geçirildiğini görürler.
Hırsız, kadının peşinden gider ve yüz bulamadığı için şemsiyesini geri ister. Kadın, şemsiyeyi vermediği gibi hırsızı bir güzel pataklar. Peşlerinden gelmiş olan zampara, olanları gülerek seyreder. Hırsız, kadına fiziksel saldırıya geçtiğinde zampara olaya müdahale etmeye çalışır. Şemsiyeyi hırsızın elinden alıp kadına teslim eder.
Ortalığı ayağa kaldıran hırsız, şemsiyesini çaldığı polise şemsiyesinin çalındığını söyler. Zampara, kadınla flört etmeye çalışır. Ancak zamparaya yüz vermeyen kadın, şemsiyeyi ona bırakıp gider. Polis ve hırsız, zamparanın yanına gelirler. Hırsız ve zampara kavgaya tutuşurlar. Hırsız, şemsiyeyi sahiplenmeye çalışırken onu ilk ben çalmıştım der. Polis, şemsiyesini ve onu çalan hırsızı bulduğunu anlar. Hırsızı tutuklayıp götürür.

Comment / Yorum:
Reud Heustis’in senaryosunu yazıp Henry Lehrman’ın yönettiği Between Showers, 28 Şubat 1914’te gösterime girer. Charles Chaplin’in sinemaya başlangıç yılı olan 1914’te çevrilmiş bu filmde kendisini şöhrete kavuşturacak ve filmlerinde uzun süre kullanacağı Şarlo tiplemesine benzer bir karakter canlandırmış.
Sessiz sinemanın abartılı oyunculukları, bu filmde de belirgin şekilde gözlemlenebiliyor. Abartılı oyunculuklara karşın basit ve fakat akıcı ve zaman zaman tebessüm ettirmeyi başaran bir film. Filmin süresi 10 dakikanın biraz üzerinde. Charles Chaplin’in ilk dönemini görmek için izlenebilir.

Imdb note: 5.5                           My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder