Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Ocak 2022 Çarşamba

The Sheltering Sky / Çölde Çay (1990)

Director / Yönetmen:

Bernardo Bertolucci

Screenplay / Senaryo:

Mark Peploe

Bernardo Bertolucci

Novel / Kitap:

Paul Bowles (from “Esirgeyen Gökyüzü”)

Cast / Kadro:

Debra Winger

                                                                    John Malkovich

                                                                    Campbell Scott

                                                                    Eric Vu - An

                                                                    Timothy Spall

                                                                    Jill Bennett

                                                                    Tom Novembre

                                                                    Nicoletta Braschi

                                                                    Amina Annabi

Subject / Konu:

İlişkilerine renk katmak ve heyecan getirmek isteyen Amerikalı çift Kit ve Port, Kuzey Afrika’ya seyahat eder. Uzun ve karmaşık seyahat, ilişkilerinin dengesizleşmesi sonucu gittikçe ilginç bir hâl almaya başlar.

Port’un gece kaçamağını, Kit’in yol arkadaşları Tunner’la birlikte olması takip eder. Kit’i kıskanan ve Tunner’dan kurtulmak isteyen Port, sürekli yolculuk edip izlerini kaybettirmeye uğraşır.

Tifoya yakalanan Port, giderek kötüleşir. Bulundukları bölgenin yetersiz koşulları nedeniyle yaşam savaşı vermek zorunda kalır.

Önceden tanıdığı çok eşli bir bedevi tarafından cinsel amaçlı olarak alıkonulan Kit, esaretten kurtulduğunda benliğini yitirmiş durumdadır.

Comment / Yorum:

The Sheltering Sky / Çölde Çay, Paul Bowles’un 1949 yılında yayınlanan ilk romanından uyarlanan bir drama. Kurgusal bir roman olmasına karşın yazarın hayatından izler de taşıyan eser, Afrika’nın çetin ve kurak coğrafyasında çıkmaza giren bir ilişkiyi, yeni arayışları, yabancılaşmayı, ihaneti, kaybetme korkusunu ve esareti işliyor.

Yaklaşık 25.000.000 dolar bütçeyle Fas, Cezayir ve Nijer’de çekimleri gerçekleştirilen 2 saat 18 dakika uzunluğundaki yapım, dünya genelinde 2.075.084 dolar hasılat elde edebildi. Senaryosu Mark Peploe ve Bernardo Bertolucci tarafından yazılan Çölde Çay, aynı zamanda filmin yönetmenliğini de üstlenen Bertolucci’nin oryantal / doğu üçlemesinin ikinci filmi olma özelliği taşıyor.

Yönetmenin başroller için ilk tercihleri, William Hurt ve Melanie Griffith olsa da, roller Debra Winger ve John Malkovich’e gitmiş. Filmde yerel oyunculara da yer verilmiş. Daha sonra filmi beğenmediğini itiraf edecek olan kitabın yazarı Paul Bowles, yapımda anlatıcı olarak rol almış.

Cesur sahneleriyle adından söz ettiren filmin Bafta ödülüyle (En İyi Görüntü Yönetmeni / Vittorio Storaro) taçlandırılan görselliği, takdiri hak ediyor. Filmin Ryuichi Sakamoto ve Richard Horowitz imzalı müzikleri ise En İyi Orijinal Film Müziği kategorisinde Altın Küre kazandı.

Imdb note: 6.8                                My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder