Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Kasım 2017 Cumartesi

The Invention of Lying / Yalanın İcadı (2009)

Director / Yönetmen:
Ricky Gervais
Matthew Robinson

Screenplay / Senaryo:
Ricky Gervais
Matthew Robinson

Cast / Kadro:
Ricky Gervais
Jennifer Garner
Jonah Hill
Louis C. K.
Jeffrey Tambor
Fionnula Flanagan
Rob Lowe
Tina Fey
                                                                  Philip Seymour Hoffman
                                                                  Edward Norton
                                                                  Jason Bateman

Subject / Konu:
Hikaye, insanların yalan söyleme kabiliyetleri olmayan bir yerde geçer. Herkes sadece dürüst şekilde düşüncelerini söyler. Bu durum ortaya zaman zaman sert sonuçlar çıkarabilir.
Sıradan bir adam olan Mark Bellison, tarihin ilk yalanını söyleyince talihi birden bire değişecektir.
Mark, Anna ile ilk randevusuna gider. Anna, Mark’ı çekici bulmaz. Üstelik işten kovulmak üzere oluşu ve maddi durumunun iyi olmaması da diğer olumsuz etkenlerdir. Yemeğe çıkarlar. Anna, ertesi gün Mark’a e-posta gönderip aralarında seviye farkı olduğunu belirtir.
İşten atılan Mark, kirayı ödeyecek parası olmadığı için ev sahibi tarafından evden çıkartılmak istenir. Bankadan son kalan parasını çekmeye gittiğinde sistem hatası olduğu için görevli hesabından ne kadar para çekmek istediğini sorar. İşte o an Mark, ilk yalanı icat eder ve hesabında 300 dolar olmasına karşın 800 dolar olduğunu söyleyip tüm parayı çekmek ister. Görevli Mark’a inanıp 800 dolar öder. Kirasını öder ve evden çıkmak zorunda kalmaz.
Her söylediği yalana insanların kayıtsız şartsız inanması, harekete geçmesine neden olur. Çeşitli denemeler yaptıktan sonra kumarhaneye gider ve yalanlarıyla ciddi miktarda para kazanır.
Mutsuz olduğu için sürekli intihar etmeye çalışan ama her seferinde başarısız olan komşusu Frank’i intihar fikrinden vazgeçirir. İnsanları söylediği yalanlarla mutlu etmeye başlar.
Anna ile yeni bir buluşma ayarlar. İşini geri alır. Ancak Anna, fiziksel özellikleri nedeniyle kendisiyle birlikte olmak istemediğini söyler. Bu esnada çalan telefonundan annesinin yoğun bakımda olduğunu öğrenir. Halbuki ertesi gün onu huzurevinden çıkartıp bir malikaneye yerleştirmeyi planlamaktadır. Ancak annesi o gece ölür.
Ölmeden önce annesinin huzur içinde ölmesi için söyledikleri yalanlar doktor ve hemşireler tarafından duyulur. Ölümden sonrası ile ilgili bir şeyler bilen ilk insan olması nedeniyle insanlar tarafından bildiklerini anlatmaya zorlanır.
Göklerde bir adam olduğunu, tüm iyi ve kötü şeylerin ondan geldiğini, insanlar eğer yaşarlarken iyi şeyler yapmışlarsa öldüklerinde mükemmel bir yere gideceklerini söyler. İnsanlar, Mark’ın sözlerine göre hayatlarını şekillendirmeye başlar.
Anna ise genetik nedenlerden ötürü yakınlaştığı Mark’la birlikte olmak istemez ve Mark’ın en büyük rakibi Brad ile evlenmeye karar verir. Ancak nikah günü hislerini dinler ve evlilikten vazgeçer. Mark, yalan söyleyebildiğini itiraf eder.

Comment / Yorum:
Ricky Gervais’in Matthew Robinson’la senaryosunu yazıp yönettiği, aynı zamanda başrolünde yer aldığı 2009 yapımı  The Invention of Lying / Yalanın İcadı, yaklaşık 18.500.000 dolar bütçe ile Massachusetts’te çekildi.
Filmin uyumlu oyuncu kadrosu yanında önemli konuk oyuncuları da dikkat çekiyor. Gervais’e filmde Jennifer Garner, Jonah Hill ve Tina Fey gibi tanınan oyuncular eşlik ediyor. Philip Seymour Hoffman, Edward Norton ve Jason Bateman gibi önemli isimleri ise filmde konuk oyuncu olarak izliyoruz. Oyunculuklar tatmin edici düzeyde.
İlginç bir fantastik komedi örneği olan film, alt metinlerinde ciddi dini göndermelere sahip. Ancak ilgi çekici fantastik komedinin filmin devamında romantik komedi türüne doğru evrilmesi, filmin orjinalliğine darbe vurmuş.
Çok daha iyi işlenebilecek başarılı bir hikayenin dinamik başlayıp sıradanlaşan bir senaryo ile vasat şekilde kullanıldığı söylenebilir. Huzurevi için kullanılan “Umutsuz yaşlı insanlar için hüzünlü bir yer” gibi tabirler ise oldukça başarılıydı.
The Invention of Lying, seyri oldukça keyifli ve akılda kalıcı bir film. Ancak daha iyi işlense bir fantastik komedi başyapıtı da çıkabilirmiş. 

Imdb note: 6.4                             My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder