Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

17 Kasım 2014 Pazartesi

The Pleasure Garden / Zevk Bahçesi (1925)

Director / Yönetmen:
Alfred Hitchcock

Screenplay / Senaryo:
Eliot Stannard

Novel / Kitap:
Oliver Sandys (from "The Pleasure Garden")

Cast / Kadro:
Virginia Vali
Carmelita Geraghty
Miles Mander
John Stewart
George Snell
Carl Falkenburg
                                                           Ferdinand Martini
                                                           Florence Helminger
                                                           Louis Brody

Subject / Konu:
Oldukça popüler olan Zevk Bahçesi Tiyatrosu’nun revüsü Bay Hamilton tarafından sahnelenmektedir. Çapkın erkekler, revünün güzel dansçılarını hayranlıkla izlemektedirler.
Bir tavsiye mektubuyla Bay Hamilton’la görüşmeye gelen Jill Cheyne, tiyatro girişinde soyulduğunu farkına varır. Çaresiz halini gören dansçılardan Patsy Brand tarafından evine götürülür.
Tüm dansçılar sahne amiri tarafından Çarşamba günü provaya çağrılır. Patsy’yle provaya giden Jill, Bay Hamilton’a ısrar edip denenmek üzer sahneye çıkmayı başarır. Şaşırtıcı bir performans sergiler ve haftada 20 pound ücretle işe alınır.
Jill’i görmek için gelen nişanlısı Hugh Fielding, Patsy’yle tanışır. Hugh, Patsy’yle sohbet eder ve şirketinin kendisini 2 yıllığına bir işe göndereceğini, Jill’in dönene kadar kendisini bekleyeceğini ve ardından evleneceklerini anlatır. Kıyafet provasında olan Jill ise başkalarıyla flört etmekten kaçınmaz.
Hugh’ü almak için gelen şirketten arkadaşı Levett, Patsy’yle tanışır. Hugh ve Levett, gösteriye gelirler. Yıldızı parlayan Jill, gösteriyi izlemeye gelen Prens Ivan’ın dikkatini çeker.
Hugh göreve gittikten sonra hızlı şekilde yükselen Jill, kendi dairesini tutup Patsy’nin yanından ayrılır. Patsy, Prens Ivan’la yakınlaşmaya başlayan Jill’i uyarmaya gider. Ancak Jill tarafından küçük görülür.
Patsy, yolda karşılaştığı Levett’a durumu anlatır. Başından beri Patsy’ye ilgi duyan Levett onunla yakınlaşır. Tıpkı Hugh gibi 2 yıllığına bir işe gönderilecek olan Levett, Patsy ile evlenme kararı alır. Evlenip İtalya’ya balayına giderler. Tatillerini Como Gölü çevresinde geçirirler. Levett’ın kaba ve umursamaz tavırları Patsy’yi incitir. Patsy’den ayrılıp çalışacağı yere giden Levett’ı oradaki sevgilisi karşılar. Hugh, Levett’ı ziyarete gelip Jill’i sorar. Levett, Jill’i uzun zamandır görmediğini söyler.
Patsy, Levett’ın göndereceği ilk mektubu beklemeye koyulur. Hugh, gazeteden Jill’le Prens Ivan’in evleneceğini öğrenir. Levett, Patsy’ye uzun süre sonra mektup gönderir. Hasta olduğunu ve bu yüzden yazamadığını söyler. Endişeye kapılıp kocasının yanına gitmeye karar veren Patsy, Jill’den bilet parası için yardım ister. Ancak Jill, kendisine yardımcı olmaz.
Bilet parasını bulmayı başaran Patsy yola çıkar. Levett’ı sevgilisiyle sarmaş dolaş bir halde yakalayan Patsy, artık birlikte olamayacaklarını söyleyip gider. Ateşli hastalık geçiren Hugh iyileşene kadar başında bekler. Levett ise sevgilisini denizde boğup öldürür. Patsy, kendisini bir an Jill sanan Hugh’la öpüştüğü sırada Levett çıka gelir ve Patsy’yi zorla götürür. Delirip Patsy’yi kılıçla öldürmeye kalkan Levett, Hugh’tan olanları öğrenen bir adam tarafından öldürülür. Patsy ve Hugh birlikte olmaya karar verip birlikte geri dönerler.

Comment / Yorum:
Bir İngiliz – Alman ortak yapımı olan ve Almanya’nın Münih ve İtalya’nın Savona şehirlerinde çekilen The Pleasure Garden / Zevk Bahçesi, usta yönetmen Alfred Hitchcock’un sinemada yardımcı yönetmen gibi çeşitli alanlarda görev aldıktan sonra yönetmen koltuğuna oturup tamamladığı ilk uzun metrajlı yapım olur. 1925 yılında çekilen filmin ilk gösterimi 14 Ocak 1927’de Birleşik Krallık’ta yapılır. Hitchcock henüz ilk filmi olmasına karşın The Pleasure Garden’la vasat olsa da dönemin tekdüze yapımlarından farklı bir işe imza atar ve dehasının ilk parıltılarını verir.

Imdb note: 6.1                           My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder