Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Kasım 2014 Perşembe

Shukujo Wa Nani O Wasureta Ka? / What Did The Lady Forget? (1937)

Director / Yönetmen:
Yasujiro Ozu

Screenplay / Senaryo:
Akira Fushimi
Yasujiro Ozu (James Maki adıyla)

Cast / Kadro:
Tatsuo Saito
Michiko Kuwano
Sumiko Kurishma
Shuji Sano
Takeshi Sakamoto
Choka Iida
Ken Uehara
Masao Hayama
Mitsuko Yoshikawa
                                                              Tomio Aoki
                                                              Yaeko Izumo
                                                              Mitsuko Higashiyama
                                                              Kazuko Komaki
                                                              Yoshiko Kuhara
                                                              Mitsuyo Mizushima
                                                              Tomoko Naniwa
                                                              Kimiyo Otsuka
                                                              Utako Suzuki
                                                              Yasuko Tachibana
                                                              Kenji Oyama

Subject / Konu:
Bayan Ishino, kız kardeşini ziyarete gider. Kapıda annesini bekleyen yeğeni Fujio’yla karşılaşır. Kardeşiyle bir süre yaşlılık üzerine sohbet ederler. Fujio’nun derslerinde zorlandığını öğrenir. Despot bir kadın olan Bayan Komiya, üniversitede ders veren kocası Profesör Komiya’nın vasıtasıyla Okada’yı yeğeni Fujio’ya özel ders vermesi için ikna eder. Okada, Bayan Komiya’nın diğer yeğeni Setsuko’dan hoşlanır.
Profesör Komiya, golf oynamaya gittiğine dair karısına yalan söyleyip Okada’da kalır. Gece bara gider. Eniştesini bir barda gören Setsuko, geyşa evine gitmek ister. Setsuko geyşa evinde fazlaca içki içip sarhoş olur ve eve geç döner. 
Komiya, Setsuko’nun eve Okada tarafından getirildiğini öğrenir. Okada’nın bir daha evine gelmesini yasak eder. Okada, Profesör Komiya’dan durumla ilgili bir şeyler yapmasını ister.
Bayan Komiya, kocasının yalan söylediğini farkına varır. Profesör Komiya ve Setsuko, yine bara ve ardından geyşa evine giderler. Eve geç dönerler ve karşılarında Bayan Komiya’yı bulurlar. Bayan Komiya sertçe çıkıştıktan sonra Setsuko’yu evden kovar. Profesör Komiya ise kendisine yeteri kadar yumuşak davrandığını söylediği Bayan Komiya’ya tokat atar ve Setsuko’nun istediği sürece evlerinde kalabileceğini söyler.
Gecenin devamında Setsuko tüm olanları anlatır ve teyzesinden özür diler. Profesör Komiya’da eşinden özür diler ve olay tatlıya bağlanır. Ama aslında Setsuko’yu teyzesinden özür dileten karşıt yaklaşımla karısını idare etmek isteyen Profesör Komiya’dır.
Bayan Komiya, kocasının kendisine attığı tokadı övünçle anlatır. Diğer kadınlar bunun üzerine kendi kocalarını pısırıklıkla itham ederler. Setsuko, Osaka’ya gitmeden önce evlilik planları yaptığı Okada’yla alışverişe çıkar ve eniştesinin teyzesini idare etmek için kullandığı karşıt yaklaşımdan bahseder.

Comment / Yorum:
Akira Kurosawa’yla beraber Japon tarihinin en büyük 2 yönetmeninden biri olarak gösterilen, filmlerinde Japon yaşantısını, kültürünü ve toplumun yaşadığı değişimi minimalist bir dille anlatan Yasujiro Ozu’nun senaryosunu Akira Fushimi’yle beraber yazıp yönettiği 1937 yapımı “Shukujo Wa Nani O Wasureta Ka / What Did The Lady Forget”, Ozu’nun sinemasının temel özelliklerini bünyesinde barındıran bir komedram.

Filmin ilk gösterim tarihi 3 Mart 1937. Çoğu Ozu filminde olduğu gibi bu filmde de kamera hareketi yok. Oyunculuklar doğal ve samimi. 30’lu yılların sinema şartları göz önüne alındığında filmin döneminin elit yapımlarından biri olduğu söylenebilir. Film için minimalist bir Japon aile filmi demek yanlış olmaz. Sadece Japon kültürünü tanımak için dahi izlenebilecek keyifli bir yapım.

Imdb note: 7.4                           My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder