Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Ekim 2014 Cuma

Ask Father (1919)

Director / Yönetmen:
Hal Roach

Screenplay / Senaryo:
H. M. Walker

Cast / Kadro:
Harold Lloyd
Harry "Snub" Pollard
Bebe Daniels
Sammy Brooks
Harry Burns
James A. Fitzgerald
William Gillespie
                                                                                       Lew Harwey
                                                                                       Wallace Howe
                                                                                       Bud Jamison
                                                                                       Margaret Joslin
                                                                                       Dee Lampton
                                                                                       Marie Mosquini
                                                                                       James Parrott
                                                                                       Charles Stevenson
                                                                                       Dorothea Wolbert
                                                                                       Noah Young

Subject / Konu:
Şehirdeki en meşgul adamın büroları. Patronu görmek için önce kartınızı göndermeli, sonra da 2 hafta beklemelisiniz. Patronun genç ve güzel kızı, suratsız bir şirkette gün ışığı olur ve çevresi şirketteki erkekler tarafından derhal sarılır. 2 kişi evlenmek için talibi olur.
Meşgul bir adam ve onun gürbüz katibi. Kızı ve onun 5 aydır babasına sormak için bekleyen aşırı duygusal 2 talibi. Sırılsıklam aşık ve diz boyu borca batmış delikanlı bir sürü çiçekle çıkagelir ve aşık olduğu kızı resmen çiçeklere boğar ve kızı etkilemeyi başarır. Ancak kız, birlikte olup olamayacaklarını babasına sormasını ister.
Şirkete giden delikanlı, hoş karşılanmayıp dışarı atılsa da, şansını tekrar dener. 2. denemesinde de dışarıya atılan genç, yan kısımda Avrupai Kostümler Bölümü olduğunu görür. Kadın kılığına girip tekrar şirkete girmeye çalışır. Ancak kıyafeti düşünce yine dışarıya atılır. Şirketin kapısında adres soran adamın silahlarını çalıp şirkete giren delikanlı, bu kez de kalorifer dairesine yollanır.
Şirkete dışarıdan tırmanıp girdiğinde de dışarı atılır. Bu sefer de Avrupai Kostümler Bölümü'ne girip şövalye zırhı kuşanır. En sonunda kızın babasının yanına ulaşmayı başarır. Çalan telefonu yanıtlar ve peşinden koştuğu kızın az önce Willie isimli biriyle evlendiğini öğrenir.
Delikanlı şirketten çıkarken kendisiyle yakından ilginmiş olan genç kızın yanına gider ve babasının meşgul bir insan olup olmadığını sorar. Kızın babasının genç yaşta öldüğünü öğrenince sevinçten havaya uçan delikanlı, genç kızı kollarına alır.

Comment / Yorum:
H. M. Walker'ın senaryosunu yazıp Hal Roach'un yönettiği 1919 yapımı tipik bir sessiz sinema örneği olan "Ask Father", yaklaşık 13 dakikalık bir kısa film. Filmin yavan bir konusu var. Ancak bu tarz filmlerde konu tutarlılığı aramak pek doğru değil. Filmin tek başarı kıstası komik olmayı başarıp başaramaması. Vasatı aşamayan filmde yastık ve yürüyen bantın kullanıldığı, gülümsetmeyi başaran sahneler var.
Günümüzde Charles Chaplin ya da Buster Keaton kadar tanınmasa da sessiz sinema dönemini dikkatli şekilde incelediğinizde Harold Lloyd'un da dönem için ne kadar önemli bir isim olduğunu görebilirsiniz. O nedenle Ask Father, sadece Harold Lloyd'u izlemek için bile seyredilebilir.

Imdb note: 7                             My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder