Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

24 Temmuz 2014 Perşembe

Serseriler Kralı (1967)

Director / Yönetmen:
Mehmet Dinler

Screenplay / Senaryo:
Osman F. Seden

Cast / Kadro:
Sadri Alışık
Filiz Akın
Parla Şenol
Feridun Karakaya
Kenan Pars
Engin İnal
Cahide Sonku
Mümtaz Ener
Nubar Terziyan
M. Ali Akpınar
                                                               Hasan Ceylan
                                                               Necip Tekçe
                                                               Hüseyin Zan
                                                               Hüseyin Güler
                                                               Ali Seyhan
                                                               Niyazi Vanlı
                                                               Hakkı Kıvanç
                                                               Yaşar Şener
                                                               Zeki Tüney
                                                               Bedri Çavuşoğlu
                                                               Tülin Elgin

Subject / Konu:
Osman, gazinoda sihirbazlık gösterileri yapmaktadır. Fatma, kızı Boncuk’a bakabilmek için aynı gazinoda şarkı söylemektedir. Boncuk ağır hastadır. Boncuk’un zengin babaannesi Aliye, onu Fatma’dan almak istemektedir.
Osman’ın kendisini ihbar ettiğini düşünüp intikam almak için yanıp tutuşan ağabeyi Turgut, hapisten tahliye olduğunda Osman’ı bulacağını adamıyla bildirir.
Osman, Turgut’la birlikte kumarhane işletmiş ve birçok kişiyi usta hileleriyle aldatmıştır. Turgut, Selma’ya deli gibi aşık olur. Ama Selma’nın gözü Osman’dadır Osman’a Turgut’u ihbar edip hapse düşürmeyi teklif eder. Osman ise bu teklifi reddeder.
Selma bir gece Osman’ı görüşmeye çağırır. Bu sırada Turgut’u ihbar edip tutuklattırır. Osman, Selma’yı tekrar reddedince Selma, Turgut’a kendisini içere attıran kişinin Osman olduğunu ve Osman’ın tecavüzüne uğradığını söyler. Osman’ın adı namussuz ve sahtekara çıkar. Selma ise zengin bir iş adamıyla yurt dışına gider.
Osman, kendisini bir ağabey olarak gören Fatma’ya aşk beslemektedir. Fatma ise ölen kocasının akrabası Kemal’le yakınlaşmıştır.
Aliye, torunu Boncuk’u alabilmek için dava açar. Hakim, Boncuk’un tedavisinde gerekli paranın temini için Fatma’ya 15 gün mühlet verir. Aksi takdirde Boncuk’un Aliye’ye verileceğini bildirir.
Osman Boncuk’un ameliyat parası için kılık değiştirir ve kumar oynayarak para kazanmaya çalışır. Kim olduğu anlaşılınca peşine silahlı adamlar düşer. Tüm tehlikelere karşın kumar oynayıp para kazanmaya devam eder.
Osman, Fatma’ya açılmaya karar verir. Ancak Fatma’nın Kemal’le evlenmeye karar verdiğini öğrenir. Gerekli parayı temin eden Osman, Fatma, Kemal ve Boncuk’u yurt dışına göndermeye hazırlanır. Fatma, havaalanına giderlerken Osman’ın kendisini sevdiğini farkına varır. Ona isterse kalacağını söyler. Ancak Osman, Fatma’nın iyiliği için kalmasını istemediğini söyler. Tahliye olan Turgut ve adamları, Osman’ı öldürmek için havaalanına gelirler. Osman, emanetlerini sağ salim uçağa bindirdikten sonra ağabeyine teslim olur. Ona boş silahını doğrultup kendisini öldürtür. Turgut, Osman’ın masum olduğunu anlar.

Comment / Yorum:
Bir Kemal Film yapımı olan Serseriler Kralı, Acar Film Stüdyolarında hazırlanır. Osman F. Seden’in senaryosunu yazıp Mehmet Dinler’in yönettiği 1967 yapımı film, Sadri Alışık ve zengin bir oyuncu kadrosunu bir araya getirir. Filmde Alışık’a Filiz Akın, Parla Şenol, Feridun Karakaya, Kenan Pars, Engin İnal, Mümtaz Ener ve Nubar Terziyan gibi kalburüstü oyuncular eşlik eder. Türk sinemasının dev ismi Cahide Sonku’da filmde küçük bir rol üstlenir.
Filmin ana karakteri Osman için hüznün ve neşenin harmanlandığı tipik bir Sadri Alışık karakteri demek yanlış olmaz. Buna karşın bir dolu klişe içeren senaryonun vasatı aşamadığını da eklemek gerek. Filmin görüntü kalitesi ve oyunculuk performansları gayet iyi. Serseriler Kralı, sıkılmadan seyredilebilecek bir film olsa da nasıl kaçırmışım dedirtecek bir yapım da değil. Özellikle izlememiş olan seyircilere hitap edebilir.

Imdb note: 7.4                           My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder