Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

22 Temmuz 2014 Salı

Captain Eo (1986)

Director / Yönetmen:
Francis Ford Coppola

Screenplay / Senaryo:
George Lucas
Rusty Lemorande
Francis Ford Coppola

Story / Hikaye:
Walt Disney (from “Imagineering”)

Cast / Kadro:
Michael Jackson
Anjelica Huston
Dick Shawn
Tony Cox

Subject / Konu:
Uzay gemisinin kaptanı olan Yüzbaşı Eo, mürettebatına komutanlık tarafından küçük görüldüklerini ve ordudan atılma tehlikesi yaşadıklarını anlatır. Cesur olmaları gerektiğini söyler.
Üzerlerine doğru gelen karakol gemisini haklasalar da güç kaybedip çakılırlar. Buna karşın aradıkları uçuş fenerinin yakınına çakılmışlardır. Kaptan Bog, haritayı kullanarak dini lideri bulmalarını ve ona gönderilen hediyeyi teslim etmelerini söyler. Ancak mürettebattan Hooter haritayı yemiş olduğu için Eo ve mürettebat, haritasız şekilde dini lideri aramaya koyulurlar. Muhafızlar tarafından yakalanıp cadı kesilmiş dini liderin huzuruna getirilirler. Dini lider, varlığıyla dünyayı zehirlediğini söylediği Eo ve mürettebatına habersiz gelişleri için ceza verir.
Eo, dini lidere iç güzelliğini dışarıya vuracak bir hediye takdim etmek için geldiklerini açıklar. Eo’nun mürettebatı bir orkestraya dönüşür. Eo’da özel gücüyle dini liderin askerlerini dansçıya çevirir. Eo dans eşliğinde şarkısını söyler. Şarkısında dünyayı değiştireceklerini söyleyince dini lider, muhafızlarına Eo’yu yok etme emri verir. Eo, muhafızları alt edip şarkısına devam eder. Şarkının bitiminde gücünü kullanarak dini lideri bir cadıdan kraliçeye dönüştürür.

Comment / Yorum:
Bir Disney yapımı olan 1986 yapımı Captain Eo, vizyona sokulmadı ve 1986 – 1997 yılları arasında Disneyland Park’ta gösterildi. 23.700.000 dolara mal olan film, çekildiğinde dakika başına 1 milyon dolarlık maliyetiyle tarihin en pahalı yapımı oldu. Filmi aslında Steven Spielberg yönetecekti. Ancak Spielberg takvimi uygun olmadığı için projeden çekilince filmin yönetmen koltuğuna Francis Ford Coppola oturdu.
Micahel Jackson’ın ölümünün ardından restore edilen film tekrar Disneyland’larda gösterildi. Filmin video, dvd ya da bluray versiyonları piyasaya sürülmedi. Film günümüz teknikleriyle bakıldığında sıradan görülse de 28 yıl öncenin şartları göz önüne alınınca görsel efekt bakımından üstün bir yapım.
Anjelica Huston’a rolü gereği her gün 3 saat makyaj yapıldı. Michael Jackson’ın filmde söylediği “ We Are Here to Change the World” isimli şarkı, ilk kez yapımından 18 yıl sonra piyasaya sürülen“The Ultimate Collection” albümünde yer aldı.
Hedef kitlesi çocuklar olan Captain Eo, sadece görsel efekt bakımından iyi bir film. Filmin George Lucas, Rusty Lemorande ve Francis Ford Coppola imzalı senaryosu ve oyunculukları oldukça zayıf. Michael Jackson hayranlarına hitap edebilir.

Imdb note: 6.4                           My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder