Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

22 Haziran 2014 Pazar

Devrimden Sonra (2011)

Director / Yönetmen:
Mustafa Kenan Aybastı

Screenplay / Senaryo:
Mustafa Kenan Aybastı

Cast / Kadro:
Ali Çatalbaş
Ali Uyandıran
Altan Gördüm
Aysan Sümercan
Ayşegül Alpak
Aytaç Arman
Bedia Ener
Cezmi Baskın
Emin Gürsoy
Fırat Tanış
                                                               Levent Ülgen
                                                               Mert Fırat
                                                               Metin Coşkun
                                                               Orhan Aydın
                                                               Pınar Sağ
                                                               Renan Bilek
                                                               Selçuk Uluergüven
                                                               Serdar Orçin
                                                               Sevtap Özaltun
                                                               Suna Selen
                                                               Şerif Sezer
                                                               Timur Acar

Subject / Konu:
Ülkede yönetim el değiştirir ve komünist rejim gelir. Devrim nedeniyle toprak ağalarının arazilerine el konmaya ve çiftlikler kurulmaya başlar. Devrik siyasetçiler, ülkeden kaçmaya başlar.
Babası topraklarını böldürtmemek için kızı Elif’i teyzesinin oğluyla evlendirmeye karar verir.  Elif’in sevgilisi, bu işin önüne geçmek için komünizmin bir an önce köylerine gelmesini ve böylece Elif’in babasının kararından vazgeçmesi için harekete geçer. İlçe Tarım Komitesi’nden bir kişiyi köye getirir ve komünizmin neler değiştireceğini anlattırır.
Aynur ve Levent, kirada oturdukları evde geçim sıkıntıları yaşamaktadırlar. Komünizm ile birlikte herkes kendi evinin sahibi ilan edildiği için Levent, bundan sonra ev kirası ödemeyeceklerini Aynur’a anlatır. Kira almak için gelen ev sahibine de aynı açıklamayı yapar.
 Fabrikalar kamulaştırılır. İşçilere artık kendi çalıştıkları fabrikaların sahipleri oldukları anlatılır
Afganistan – Türk Komutanlığına yeni bir emir gelir. Komutan askerleri toplar ve emri okutur. Emirde ülkede sosyalist bir devrim olduğu, devletin Nato vb. birliklerden ayrıldığı, yurtdışında görev yapan tüm Türk askerlerinin vatana geri çağrıldığı bildirilir.
Muammer evini bastığı Profesör Dr. Yıldırım Karakaş’ı silahla vurup öldürür. Birkaç gün otelde saklandıktan sonra Reis’le haberleşir. Bir barda içki içtiği sırada karga tulumba yakalanır ve sorgulanmak üzere götürülür. Sorguda kız kardeşinin sosyalizm sayesinde 2. üniversite okuduğunu ve öldürdüğü Yıldırım Karakaş’ın öğrencilerinden biri olduğunu öğrenir.
Bodrum kattaki evinde yalnız başına yaşayan yaşlı kadın, televizyonda eğitim bakanının paralı eğitime son verileceğine ve herkesin eşit şartlarda okuyacağına dair konuşmasını dinler. Kendisine neden hiçbir fatura gelmediğini merak edip araştırır. Elektrik, su ve doğalgazın artık ücretsiz olduğunu öğrenir.
Sabah uyanan Neşet, hazırlanır ve kahvaltısını eder. Sokağa çıktığında yabancı bankaların kapatılıp halk evlerine dönüştürüldüğünü öğrenir. Diş muayenesi için hastaneye gider. Kendisine iyi davranmayan doktora başka bir doktorun kendisiyle ilgilenmesini söyler.

Comment / Yorum:
Mustafa Kenan Aybastı’nın senaryosunu yazıp yönettiği 2011 yapımı Devrimden Sonra, yönetmenin ilk uzun metrajlı sinema deneyimi. 6 Mayıs 2011 tarihinde vizyona giren film, 18 hafta gösterimde kaldı ve 53.503 seyirciye ulaştı.
Komünist bir devrim sonrası devlet mekanizmasında ve toplumda meydana gelen değişimleri anlatan film farklı oyuncuların oynadığı bölümlerden oluşmakta. Film önemli ve kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip.
Film ilk 2 bölüm dışında mesajını kör gözüne parmak sokar gibi verdiği için çoğu vurguda bir propaganda filmi izliyormuş hissi veriyor. Daha ölçülü ve ayakları yere basan bir senaryoyla çok daha iyi ve gerçekçi bir anlatım sağlanabilirdi. Filmin mesajı bu haliyle oldukça ütopik kalmış.
Devrimden Sonra, bir fikri olan ve fikrini kendine özgü nedenlerle savunan hatta çoğu zaman da propagandaya kaçan bir yapım.

Imdb note: 5.8                           My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder