Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Nisan 2012 Perşembe

Mustafa Hakkında Herşey / Everything About Mustafa (2004)

Director / Yönetmen:

Çağan Irmak

Screenplay / Senaryo:

Çağan Irmak

Cast / Kadro :

Fikret Kuşkan
Nejat İşler
Başak Köklükaya
Şerif Sezer
Kutay Köktürk
Zeynep Eronat
Yaman Tarcan
Arda Seçgün
Bedia Ener
                                                              Nurhan Yılma
                                                              Emre Başak
                                                              Borgahan Gümüşsoy
                                                              Sevgi Onat
                                                              Vahdet Çakar
                                                              Halil Sarıdiken

Subject / Konu:

Kilyos yolunda bir trafik kazası olur. Bu trafik kazası sonucu Ceren ölür. Ceren'le aynı araçta olan taksici Fikret ise ağır yaralanır. Ceren'in kocası Mustafa, kazanın ardından Ceren'in Kilyos'ta ne yaptığını ve birlikte seyahat ettiği Fikret denen adamın kim olduğunu sorgulamaya başlar.
Sorunsuz görünen ve gıpta edilen bir evlilikleri varken; Ceren'in ölümü ve bu ölümle ortaya çıkan bazı saklı şeyler, evliliklerinin aslında göründüğü kadar kusursuz olmadığını gösterir. Mustafa olayların üzerine gitmeye karar verir ve yakınlarına tatile çıktığını söyledikten sonra Fikret'i kaçırarak kuytu bir yere götürür.
Şiddet uygulayarak, aşağlayarak ve akıl oyunları yürüterek Fikret'i konuşturmaya çalışır. Fikret, Ceren'le nasıl tanıştıklarını, Ceren'in mutsuzluğunu ve kendisini yalnız hissedişini anlatır. Fikret'in anlattıkları, Mustafa'nın geçmişe dönmesine ve evliliklerinin aslında bir dolu problem içerdiğini farkına varmasına neden olur. Öğrendikleri, hatırladıkları ve en önemlisi beyninin derinliklerine gömüp unuttuğu sırrının yeniden açığa çıkması yani çocukluğunda abisini öldürmüş olduğunu hatırlaması, Mustafa'nın tüm yaşadıklarına cevaplar bulmasını sağlar.
Öfkesi giderek artan Mustafa, Fikret'i öldürüp arka bahçeye kazdığı mezara gömmeye karar verir. Mustafa, Fikret'i öldürmeden önce ona Ceren'in kimi sevdiğini sorar. Fikret, Ceren'in kendisine Mustafa'yı sevdiğini söylediğini söylemez.
Fikret, son ana kadar kurtulabilmek için çabalar. Mustafa, Fikret'i bırakıp gider. Yıllar sonra abisinin ölümü hakkında annesiyle yüzleşir ve ardından çocuğuyla ilgilenir.
Mustafa'nın annesi üzüntülü bir şekilde mezarlıktan dönerken yaralı Fikret, Ceren'in mezarına doğru gider.

Comment / Yorum:

Çağan Irmak'ın çok ses getiren dizi çalışmaları "Asmalı Konak" ve "Çemberimde Gül Oya" arasında çektiği Mustafa Hakkında Herşey, yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olmasa da; vizyona giren ilk filmi olma özelliğini taşıyor. 2004 yılında vizyona giren film, 22 haftada 80.212 seyirciye ulaşabildi.
90'lı ve 2000'li yıllarda gerek sinemada gerek televizyonda bir çok projede yer almış Fikret Kuşkan, Nejat İşler ve Başak Köklükaya gibi 3 önemli ismin başrolü paylaştığı film, güçlü oyunculuklarıyla dikkat çekiyor. Filmdeki performanslarıyla Nejat İşler, 12. ÇASOD En İyi Oyuncu Ödülleri'nde "En iyi erkek oyuncu" ödülünü ve Şerif Sezer de 26. SİYAD Türk Sineması Ödülleri'nde "En iyi yardımcı kadın oyuncu" ödülünü kazandı.
Çağan Irmak'ın sonraki çoğu projesinde değineceği baba - oğul ilişkilerine bu filmde de değindiğini görüyoruz. Ancak Mustafa Hakkında Herşey, yönetmenin sonraki filmlerinin aksine gerilim ve şiddet dozajı bir hayli yüksek bir film olması nedeniyle yönetmenin filmografisinde ayrı bir yerde duruyor. Tür olarak Türk sinemasında fazla örneği olmayan bir kategori içersinde yer alan film, genel hatlarıyla başarılı. 41. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Behlül Dal jüri özel ödülü"nü kazanmayı başaran film, Mor ve Ötesi imzası taşıyan müziğiyle de "En iyi film müziği" dalında Altın Portakal kazandı. Filmde ayrıca bazı klasik eserleri dinlemekte mümkün.
Mustafa Hakkında Herşey ile Çağan Irmak'ın usta kabul ettiği Ömer Lütfi Akad'ın 1968 yapımı "Kader Böyle İstedi" filmi arasında dikkat çekici benzerlikler var. 2 filmin konusu birbirinden tamamen farklı olmasına karşın Fikret'in Ceren'e telefon numarasının yazdığı bir not vermesi ve Ceren'in önce notu buruşturarak yere atması, sonra geri dönüp buruşmuş kağıdı alması, Kader Böyle İstedi'de neredeyse birebir aynısını seyrettiğimiz bir sahnenin yeniden çekilmesi gibi olmuş.
Mustafa Hakkında Herşey, çoğu zaman duygusal ve komedi ağırlıklı filmler arasında sıkışan Türk sinemasına farklı soluk getiren filmlerden biri. Başından sonuna kadar sürükleyiciliğini kaybetmediğini de eklemek gerek. Seyre değer bir yapım.

Imdb note : 7.6                              My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder