Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

16 Nisan 2012 Pazartesi

Dağların Kartalı (1970)

Director / Yönetmen:

Feyzi Tuna

Screenplay / Senaryo:

Feyzi Tuna

Cast / Kadro :

Ayhan Işık
Kadir İnanır
Hayati Hamzaoğlu
Hülya Darcan
Bilal İnci
İsmail Hakkı Şen
Tahsin Koray
Kudret Karadağ
Oktay Yavuz

Subject / Konu:

Kara Şehmus ve Ökkeş, kaçakçılık yapan 2 arkadaştır. Kazandıklarını içki, kumar ve kadınlarla eğlenceye harcamaktadırlar. Bir köy evinde kadınlarla eğlendikleri sırada jandarma baskınına uğrarlar. Bir at çalıp kaçmaya çalışırlar. At, 2 kişiyi taşıyamayacak hale geldiğinde durmak zorunda kalan Şehmus ve Ökkeş, jandarma tarafından kıstırılır. Tek kurtuluş yolları, 2 at bulup kaçmak olduğu için Şehmus'un kalıp direnmeye çalışmasına, Ökkeş'in ise at bulmaya gitmesine karar verirler. Ne olursa olsun döneceğine söz veren Ökkeş, at bulduğunda sözünü unutur ve paraları alıp kaçar. Jandarma tarafından etrafı sarılan Şehmus ise teslim olmak zorunda kalır.
Şehmus, 9 yıl hapse mahkum olur. Hapiste genç Kerem'in başını beladan kurtarır. Kerem'de Şehmus'un hayatını kurtarır. Ağabey - kardeş ilişkisi kuran Şehmus ve Kerem, birbirlerine yakın zamanda tahliye olurlar. Şehmus, tahliye olduğunda Kerem'i karşısında bulur. Atlarına atlayıp birlikte yola koyulurlar ve Ökkeş'i aramaya başlarlar. Şehmus, aradıkları yerlerde Ökkeş'i bulamasa da; intikamını almaktan vazgeçmez.
Gittikleri bir meyhanede Gaffar'la tanışırlar. Gaffar, Şehmus'un Ökkeş'i aradığını bilmektedir. Gaffar'dan Ökkeş'in çok zengin, fabrika sahibi bir adam olduğunu öğrenen Şehmus, Gaffar'ın Ökkeş'in üzerine birlikte gitme teklifini kabul eder. Şehmus intikamını, Gaffar ise elde edeceği paraları düşünmektedir.
Şehmus, tek başına Ökkeş'in evini aradığı sırada tesadüfen Ökkeş'in kızı Suna'yla tanışır. Evlerinin yerlerini öğrenir ve Ökkeş'i bulur. Şehmus, intikamını almak için geldiğini belli etmez. Rahatlayan Ökkeş, Şehmus'a sahibi olduğu herşeyde kendisinin de hakkı olduğunu söyler. Ökkeş'in kızı Suna'ya düşkünlüğü Şehmus'un dikkatini çeker. Suna, etkilendiği Şehmus'u kasabalarının kurtuluş günü eğlencesine davet eder.
Şehmus, kasabanın kurtuluş günü olduğu için fabrikanın kapalı olacağını ve birkaç gün daha kasabada kalmaları gerektiğini Kerem, Gaffar ve adamlarına anlatır. Kurtuluş günü eğlencesine giden Şehmus, Suna'yla yakınlaşır. Suna'yla birlikte olan Şehmus, herşeyi Ökkeş'ten intikam almak için yaptığını söyleyince Suna yıkılır ve evine geri döner.
Yaşananları öğrenen Ökkeş, Şehmus'u tuzağa düşürüp yakalar. Ökkeş, ıssız bir yerde dövüp, silah kullanan elini sakat edip, işkence ettiği Şehmus'u ölüme terkeder. Kerem, perişan haldeki Şehmus'u bulur ve ölümden kurtarır.
Gaffar ve adamları Şehmus ve Kerem'i pusuya düşürmeye çalışır. Kerem vurulur. Şehmus, diğer eliyle silah kullanmasına karşın önce adamlarını hakladığı Gaffar'ı öldürür. Ardından da Ökkeş'in peşine düşer. Ökkeş'i kıstırmayı başaran Şehmus, intikamından vazgeçmeye hazır olduğunu, tek isteğinin Suna'yla evlenmek olduğunu söyler. Ökkeş, barışmaya razıymış numarası yapıp Şehmus'u esir eder ve onu adalete teslim etmeye karar verir.
Suna, karnında bebeğini taşıdığı Şehmus'u kurtarmaya çalışsa da başarılı olamaz. Kendi çabalarıyla kurtulan Şehmus, Ökkeş'le kavgaya tutuşur. Şehmus, kendini vurmak üzere olan Ökkeş'i vurur.

Comment / Yorum:

1961 yapımı western tarzdaki "One Eyed Jack" filmi, Türk yönetmenlerin ilgisini çekince arka arkaya filmin Türkçe uyarlamaları çekilir. İlk uyarlama, 1965 yapımı "Dağların Oğlu" olur. Ardından da 1967 yapımı "Namus Borcu" çekilir. 1970 yılında Feyzi Tuna, One Eyed Jack'i Dağların Kartalı adıyla 3. kez Türk sinemasına uyarlar.
Sinemada olgunluk dönemini yaşayan Ayhan Işık ve kariyerinin başlarındaki genç aktör Kadir İnanır'ı bir araya getiren film, 2 dev ismin birlikte yer aldıkları tek film olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Filmde ayrıca Hayati Hamzaoğlu, Hülya Darcan ve Bilal İnci gibi önemli isimler de rol almış.
Türk sinemasında western tarzının popüler olduğu dönemlerde çekilmiş olan Dağların Kartalı, western tarzı filmlerde sık sık karşımıza çıkan bir intikam hikayesine sahip. Vasat bir film olarak değerlendirilebilir. Ancak film, Ayhan Işık ve Kadir İnanır'ı aynı filmde seyretmek için bile izlenebilir.

Imdb note : - (Filmin imdb'de notu bulunmuyor)     My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder