Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

21 Nisan 2022 Perşembe

It Happened One Night / Bir Gecede Oldu (1934)

Director / Yönetmen:

Frank Capra

Screenplay / Senaryo:

Robert Riskin

Short Story / Kısa Hikaye:

Samuel Hopkins Adams

Cast / Kadro:

Clark Gable

Claudette Colbert

Walter Connolly

                                                                        Jameson Thomas

                                                                        Roscoe Karns

                                                                        Arthur Hoyt

                                                                        Alan Hale

                                                                        Blanche Friderici

                                                                        Charles C. Wilson

                                                                        Ernie Adams

Subject / Konu:

Zengin ve güçlü Alexander Andrews, kızı Ellie’nin King Westley’yle olan evliliğini onaylamaz. Kızını kaçırtır ve evliliği sonlandırmaya çalışır. Ancak Ellie, tutulduğu yattan kaçmayı başarır.

Babasının adamlarına yakalanmadan kocasının yanına gitmeye çalışan Ellie’nin yolu, bindiği otobüste Peter Warne’la kesişir. Kurnaz ve haber peşinde koşan bir gazeteci olan Peter, ayağına gelen fırsatı kaçırmaz.

İkilinin ilişkisi başlangıçta çıkar üzerine kurulsa da, zamanla aşka evrilir. Buna karşın önlerinde engeller ve yanlış anlamalar mevcuttur.

Comment / Yorum:

Robert Riskin’in Samuel Hopkins Adams’ın kısa hikayesinden yola çıkarak senaryosunu kaleme aldığı It Happened One Night, Frank Capra tarafından yönetildi. 1 saat 45 dakika uzunluğundaki film, 325.000 dolara mal oldu.

Romantik komedi türünün en seçkin öncülerinden biri olan yapım, sinema tarihine En İyi Film kategorisinde Oscar ödülü kazanan ilk romantik komedi türündeki film olarak geçmeyi başardı.

En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu kategorilerinde Oscar ödülü kazanan ilk film olan It Happened One Night’ın başarısını sinema tarihinde sadece iki film (1976 yılında Guguk Kuşu ve 1992 yılında Kuzuların Sessizliği) tekrarlayabildi.

Filmde dönemin iki dev ismi Clark Gable ve Claudette Colbert bir araya geldi. Oyuncuların filmdeki etkili performanslarıyla kazandıkları En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu Oscar ödüllerinin bir diğer önemi ise aynı filmde oynayan aktör ve aktristin ilk kez bir arada Akademi Ödülüne kavuşması oldu.

Filmin senaryosunu beğenmeyen ve çekimlerin ardından oynadığı en kötü film olarak nitelendiren Claudette Colbert, iki kat ücret karşılığında yapımda oynamayı kabul etti.

Clark Gable, filmdeki performansıyla kazandığı Oscar ödülünü, hayranı olan bir çocuğa verdi. Çocuk, Gable’ın ölümünün ardından ödülü sanatçının ailesine geri verdi.

It Happened One Night, dönemin sessiz ve ağır tempolu yapımlarının aksine sürükleyici ve eğlenceli bir film. Ölümsüz klasik, sinema tarihine merak duyan seyircilere 30’lu yılların sinemasıyla tanışma fırsatı sunuyor.



Imdb note: 8.1                                My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder