Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

20 Aralık 2014 Cumartesi

Orphan / Evdeki Düşman (2009)

Director / Yönetmen:
Jaume Collet – Serra

Screenplay / Senaryo:
David Johnson

Story / Hikaye:
Alex Mace

Cast / Kadro:
Vera Farmiga
Peter Sarsgaard
Isabelle Fuhrman
Jimmy Bennett
Aryana Engineer
CCH Pounder
Margo Martindale
                                                             Karel Roden
                                                             Rosemary Dunsmore
                                                             Jamie Young
                                                             Lorry Ayers
                                                             Brendan Wall
                                                             Genelle Williams
                                                             Mustafa Abdelkarim
                                                             Landon Norris

Subject / Konu:
Kate ve John'un iki çocuğu vardır: Daniel ve işitme engelli kız kardeşi Max. Kate, üçüncü çocuğuna hamiledir. Doğum için geldiği hastanede bebeğinin ölümüyle sarsılır ve depresyona girer. Bunun üzerine John ile birlikte bir çocuk evlat edinmeye karar verirler. Yetimhaneye giderler. Yetimhanede tanıştıkları ve gözlerine son derece sevimli, yetenekli ve olgun görünen Esther'ı evlat edinirler. Oldukça zeki bir kız olan Esther, aslında psikolojik sorunları olan bir kızdır. Esther, sorunlarını kimseye sezdirmese de; Kate, bazı hareketlerinden şüphe duyar.
Esther, okulda sürekli kendisiyle dalga geçen arkadaşını parkta iter ve kolunun kırılmasına neden olur. Bu yaşananları Max görür ve annesine anlatır. Esther kaza oldu dese de, Kate bu konuyu ve şüphelerini konuşmak için yetimhanede görevli olan rahibeyi evine davet eder. Rahibe, geçmişte yaşanan ve kaza olarak hatırlanan tüm olaylarda Esther'in bulunduğunu hatırlar ve onun geçmişini araştıracağını söyleyerek oradan ayrılır. Tüm bu konuşmaları duyan Esther, rahibeyi öldürmek ister. Kız kardeşi, Max'e durumu anlatır. Henüz oldukça küçük olan Max ona yardım eder. Rahibe arabasına binip yola koyulur. Esther küçük kardeşi Max'i yola iter. Rahibe Max'e çarpmamak için direksiyonu çevirir ve hakimiyetini kaybederek bir ağaca çarpar. Hemen arabadan iner ve Max'in yanına gider. Elinde bir baltayla gelen Esther, rahibenin kafasına baltayla vurur. Max ile rahibeyi yoldan alırlar. Esther rahibenin kafasına birkaç darbe daha vurur ve oradan uzaklaşırlar. Esther, oldukça korkan Max'i yaşananları kimseye anlatmaması için uyarır. Cinayet sırasında üzerinde bulunan elbiseleri, Max ile birlikte ağaç eve saklarlar. Esther yaşananları gördüğünden şüphelendiği Daniel'i bıçakla tehdit eder. Max ve abisi Daniel tehditlere boyun eğerler ve susarlar.
Rahibenin öldürüldüğü ortaya çıkar. Kate'in şüphesi artar. Esther'ın bir psikolog ile görüşmesini ister. Eşi John, bu şüphelerinin yersiz olduğunu iddia etse de; Kate, Esther'in psikologla görüşmesini sağlar. Oldukça zeki olan Esther, psikoloğu sağlıklı olduğuna inandırır. Yine de Kate'in şüpheleri dinmez.
Daniel, Max’ten Esther'in cinayet sırasında giydiği elbiseleri ağaç evde sakladığını öğrenip elbiseleri almak için ağaç eve gider. Daniel'den önce davranan Esther, elbiselerle beraber ağaç evi de yakar. Yanan evde kalan Daniel kurtulmak için çabalar. Aşağıya düşer ve yaralanır. Daniel'ın ölmediğini fark eden Esther, kafasını ezmek için bir taş alır. Daniel'in kafasını taşla ezeceği sırada Max gelip Esther'i iter. Kate evin yandığını görüp ağaç eve doğru koşar. Hastaneye kaldırılan Daniel'in durumu ağırdır. Onu öldürmekte kararlı olan Esther, Daniel'ın odasına girip onu yastıkla boğmaya çalışır. Daniel'ın öldüğünü düşünerek odadan ayrılır. Max, Esther'in Daniel'ı öldürmeye çalıştığını anlar. Hemen annesinin yanına koşarak durumu anlatır. Daniel'ın kalp krizi geçirdiği söylenir. Kate, oğlunun durumundan ötürü sinir krizi geçirir ve Esther'e tokat atar. John, tüm yaşananlara rağmen Esther'e güvenini sürdürür.
İğneyle uyuşturulan Kate, hastanede kalır. Max, John ve Esther eve giderler. John çok üzgündür ve o gece kendini alkole verir. Kendinden geçer. Esther, Kate'in elbisesini kesip giyer ve John'un yanına gider. John'a aşık olduğunu söyler ve ona yakınlaşmaya çalışır. John ise bu duruma sinirlenir ve onu kendisinden uzaklaştırır.Esther sinirlenerek odasına çıkar. Her yeri kırar döker. John bir süre sonra Esther'in odasına gider. Oda dağınıktır ve Esther odada yoktur.
Kate'e akıl hastanesinden bir telefon gelir. Arayan kişi, Esther’in aslında bir çocuk olmadığını, hormon bozukluğundan dolayı yaşından küçük göründüğünü anlatır. Esther aslında 33 yaşındadır ve daha önce 7 kişiyi öldürmüş bir katildir. Arayan kişi, Esther'i hemen evlerinden uzaklaştırmalarını ve polisi aramalarını söyler.
Kate hemen eve doğru yola koyulur. John'u defalarca arar fakat ona ulaşamaz. Polisi arayarak durumu bildirir. Fakat artık herşey için geçtir. Çünkü Esther, kendisini reddeden John'u defalarca bıçaklayarak öldürmüştür. Yaşananları gören Max, çok korkar ve saklanır. Esther, Max'i aradığı sırada Kate eve gelir. Esther, kocasını ölmüş halde bulan Kate'i omzundan silahla vurup yaralar. Kate kurtulmaya çalışır ve saklanır. Öte yandan da Max'i bulup kurtarmaya çalışmaktadır. Kate, Max'i bulur. Evden kaçarlarken Esther, bıçakla Kate'i öldürmeye çalışır. Silah ise Max'in eline geçer. Esther'i öldürmek isteyen Max, silahı Esther'e doğrultur fakat isabet ettiremez. Kurşun, Esther ve Kate'in boğuştuğu buzula isabet eder. Buzul kırılır ve suya düşerler. Kısa bir boğuşmanın ardından Kate kurtulur.Esther ise suda boğularak ölür.

Comment / Yorum:
Gerilim ve gizemi harmanlayan 2009 yapımı “Orphan / Evdeki Düşman”, Katalan yönetmen Jaume Collet – Serra’nın 3. uzun metrajlı filmi olur. Filmin senaryosu, Alex Mace’in bir hikayesini senaryolaştırarak ilk senaryosuna imza atan David Johnson’a ait. Filmin çekimleri, Kanada’nın Toronto ve Montreal şehirleriyle, Port Hope beldesinde yapıldı. Film, sadece Amerika genelinde 41.573.540 dolar hasılat elde etmeyi başardı.
Vera Farmiga ve Peter Sarsgaard gibi Hollywood’un tanınan isimlerinin yer aldığı filmde özellikle Isabelle Fuhrman, üstün oyunculuk performansıyla göz dolduruyor. Orphan, özgün ve sürükleyici bir senaryoya sahip. Gerilim türünden hoşlananların keyifle izleyebileceği bir yapım.

Imdb note: 7                             My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder