Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

11 Eylül 2014 Perşembe

You Don't Know Jack / Doktor Ölüm (2010)

Director / Yönetmen:
Barry Levinson

Screenplay / Senaryo:
Adam Mazer

Cast / Kadro:
Al Pacino
Susan Sarandon
Danny Huston
Brenda Vaccaro
John Goodman
Cotter Smith
James Urbaniak
David Wilson Barnes
Anna Reeder
Sandra Seacat
                                                             Adam Mucci
                                                             Eric Lange
                                                             Deborah Hedwall
                                                             Rondi Reed

Subject / Konu:
Doktor Jack Kevorkian, acı çeken ağır hastalara acısız ve hızlı şekilde ölmelerini sağlamak istemektedir. Ölümü sağlayıcı bir düzenek sağlamıştır ve hasta istediği zaman ölümünü kendi kendine gerçekleştirebilmektedir.
İleri derecede Alzheimer olan Janet Adkins’in ölümü, bir minibüsün içersinde gerçekleştirilir. Janet, Jack’in düzeneğini kullanan ilk kişi olur. Jack, Ölüm Doktoru diye anılmaya başlar. 2. ve 3. hastalarının ölümü gerçekleştikten sonra Jack gözaltına alınmaya çalışılır. Avukatı Jeff, Jack’in kimseyi zorlamadığını ve ölümü gerçekleştiren kişi olmadığı için tutuklanamayacağını söylese de Jack tutuklanır. Jeff, Jack’in kefaletini ödeyip çıkmasını sağlar. Yargıç davayı düşürür. Ancak savcı, Jack’i durdurabilmek için elinden geleni yapmaya devam eder.
Jack aleyhinde protestolar başlar ve olumsuz bir kamuoyu oluşur. Jeff, malzemelerine el konan Jack’e birkaç ay durmasını söylese de, Jack elindeki gaz tüpleriyle ölümcül durumdaki insanların intihar etmesine yardıma devam eder.
Hakkındaki suçlamalar devam eden Jack’in kefalet bedeli bu kez 50.000 dolar olarak belirlenir. Kefaletinin ödenmesini reddeden Jack, karara protestosunu yemek yemeyerek gösterir. 19 günün ardından hakim kefaleti 100 dolara indirmek zorunda kalır. Kefaleti ödenen Jack tahliye olur.
Jack, klinik açarak verdiği hizmeti sürdürmek istese de, sürekli engellenmeye devam eder. Jack, en büyük destekçilerinden Jenny’nin pankreas kanseri olduğunu ve 6 ay ömrü kaldığını öğrenir. Mahkeme lehte karar verince dava düşer. Janet, Jack’in 82. hastası olarak ölümü seçer.
Jack’in ölümüne yardımcı olduğu 130. hastanın ölüm ulusal kanalda yayınlanınca yine hakkında dava açılır. Jack, bu sefer Jeff’in avukatlığını yapmasını istemez ve mahkemede savunmasını kendisi yapar. Jack, 25 yıl ağır hapse mahkum edilir. Mahkemeler, davayı temyize çıkarmayı reddeder. 8,5 yıl hapis yatan Jack, 2007 yılında 79 yaşındayken tahliye olur.

Comment / Yorum:
Ölüm Doktoru ya da Doktor Ölüm isimleriyle anılan Doktor Jack Kevorkian’ın gerçek hayat hikayesini konu alan 2010 yapımı “You Don’t Know Jack / Doktor Ölüm”, Adam Mazer tarafından kaleme alınıp Barry Levinson tarafından yönetilir. Proje, ilk olarak sinema filmi olarak tasarlansa da, sonradan televizyon filmine dönüştürülür. HBO’nun yapımcılığını üstlendiği projede filmi ilk olarak Barbara Kopple’ın yönetmesi, Doktor Jack Kevorkian’ı da Ben Kinsley’nin canlandırması planlansa da, filmi Barry Levinson yönetir, Doktor Jack Kevorkian’ı da Al Pacino canlandırır. Film yaklaşık 18.000.000 dolara mal olur.
İyilik meleği mi yoksa Azrail mi olduğu hep tartışılan Doktor Jack Kevorkian’ın hikayesini konu alan filmde Al Pacino’yu başrolde, Susan Sarandon, Danny Huston ve John Goodman gibi önemli oyuncuları da yardımcı rollerde izliyoruz. Filmde döktüren Al Pacino, “Mini Seri ya da Televzyon Filmi kategorisinde En İyi Erkek Oyuncu” dalında Altın Küre, Emmy ve Saga ödüllerini kazanmayı başardı.
You Don’t Know Jack, bir televizyon filmi için oldukça iddialı bir proje. Bir sinema filminden eksik kalır tarafı yok. Gerçek hikaye olması ve biyografik özellikler taşıması nedeniyle daha çok türün meraklılarına ve Al Pacino hayranlarına hitap edecektir.

Imdb note: 7.7                           My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder