Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Eylül 2011 Cumartesi

The Great Train Robbery / Büyük Tren Soygunu (1903)

Director / Yönetmen:

Edwin S. Porter

Screenplay / Senaryo:

Edwin S. Porter

Cast / Kadro :

Gilbert M. 'Broncho Billy' Anderson
A. C. Abadie
George Barnes
Walter Cameron
Jastus D. Barnes
John Mahus Dougherty Sr.
Frank Hanaway
Adam Charles Hayman
Tom London
                                                         Donlad Gallaher
                                                         Morgan Jones
                                                         Marrie Murray
                                                         Mary Snow

Subject / Konu:

Soyguncular, istasyon görevlisini etkisiz hale getirdikten sonra trene binerler. Trendeki ganimeti ele geçiren soyguncular, arka vagonları trenden ayırırlar. Tüm yolcuları trenden aşağı indirip üzerlerindeki para ve kıymetli eşyaları alan soyguncular, trene binip kaçarlar. Belli bir süre trenle giden soyguncular, trenden aşağı inip önceden ormanda atlarını bağladıkları yere gelirler. 4 soyguncu, atlarına binip kaçmaya devam ederler.
Küçük kız, elleri kolları bağlı olan ve baygın halde yatan istasyon görevlisini bulur. Ellerini çözdüğü istasyon görevlisini ayıltır. İstasyon görevlisi, kendine gelir gelmez eğlenmekte olan Şerif ve adamlarının yanına gider ve olup biteni herşeyi anlatır. Şerif ve adamları, 4 soyguncunun peşine düşer.
Şerif ve adamları, peşlerine düştüğü soygunculardan birini öldürmeyi başarır. Diğer 3 soyguncu ise kaçmaya devam ederler. Şerif ve adamları, soyguncuları paraları aralarında paylaşırlarken yakalar. Silahlı çatışma sonucunda tüm soyguncular vurulur.

Comment / Yorum:

Sinema tarihini anlatmaya başlasak; 1888'de ilk filmin yapıldığını, 1891'de Edison'un kinetoskopu keşfettiğini, 1895'te Lumiere kardeşlerin Grand Cafe'de ilk sinema gösterimini yaptıklarını, 1902'de ilk konu anlatımlı film olan La Voyage Dans La Lune (Aya Seyahat)'in çevrildiğini söyledikten sonra; Great Train Robbery'den bahsetmeye başlarız. Çünkü bu film, bir çok yönden ilk olma özelliğini taşıyor. Film; ilk gerçekçi film, western tarzda çekilmiş ilk film, yakın ve kısa çekimlerin kullanıldığı ilk film, arka gösterim tekniğinin ilk kez uygulandığı film, kameranın hareket ettirildiği ilk film ve koşut kurgunun kullanıldığı ilk film olma özelliğini taşıyor. Great Train Robbery'nin ilk kurgulu film olduğu da iddia edilir. Ama bu konuda tam bir fikir birliği yok. Çünkü bazı araştırmacılara göre 1901 yapımı "Fire" adlı film, ilk kurgulu filmdir.

Filmin izleyiciler üzerindeki etkisi muazzamdır. Öyle ki; filmin sonunda Şerif, kameraya doğru ateş ettiğinde, seyirciler kendilerine ateş ediliyor ve vurulacakları korkusuyla kaçışmışlardır.
Great Train Robbery, konusu itibariyle defalarca taklit edilmiş bir film. Sinema sanatının popülerleşmesinde çok büyük katkısı olan film, bir Edison Films yapımı. Yani filmin yapımcısı; ünlü mucit ve iş adamı Thomas Edison.
Sinema sanatının yapı taşlarından biri olan Great Train Robbery, tüm gerçek sinema severlerin izlemesi ve arşivlerine katması gereken bir eser.

Imdb note : 7.5                             My note : 8.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder